10 böcker alla borde läsa

1. Berättelsen om Pi - Yann Martel

 Handlar om en indisk pojke som åker båt till Kanada tillsammans med sin familj. Ombord på båten finns också alla de djur som tillhör familjens zoo. På vägen till Kanada sjunker båten och endast pojken, Pi, lyckas överleva. Ombord på en flotte tillsammans med ett antal mer eller mindre farliga djur blir varje dag en kamp för överlevnad, men hoppet är ju som dom säger det sista som överger människan.
Jag ska inte avslöja för mycket men det är precis som en kritiker skrev; "En bok som får dig att börja tro på Gud. Eller i alla fall fråga dig själv varför du inte gör det." 

2. The Facts Behind The Helsinki Roccamtios and Other Stories - Yann Martel

Innan Yann Martel blev världsberömd tack vare "Berättelsen om Pi" så skrev han noveller. Några av dom bästa finns samlade i den här novellsamlingen. Det är titelberättelsen som är bäst men även dom andra är bra. Yann Martels historier är ofta lätt humoristiska, men sällan ironiska, och präglas alltid av en varm humanism. Jag kan tyvärr inte svara på om den här boken finns utgiven på svenska.

3. Garp och hans värld - John Irving 

Var väl rätt uppmärksammad när den släpptes i slutet av 70-talet och när filmatiseringen kom med Robin Williams i huvudrollen i början av 80-talet. Men idag tror jag inte många skulle få för sig att läsa den här så därför tycker jag den kan vara värd att uppmärksamma. För det är en väldigt läsvärd bok. Påminner på sätt och vis om Forrest Gump, bara det att personerna i "Garp och hans värld" är så mycket mer mångdimensionella och därigenom också mer verkliga. Garp är inte utvecklingsstörd heller, bara lite lätt förvirrad.
 
4. Applåd med en hand – Anthony Burgess
 
Anthony Burgess är väl mest känd som författare till ”A Clockwork Orange” (eller ”En apelsin med urverk” som den dåliga svenska titeln lyder). Han har också skrivit ett antal tegelstensromaner men just den här är en kort och väldigt underhållande roman. Ett par vinner massor av pengar genom ett frågesportsprogram. De bestämmer sig för att leva lyxliv ett tag och sedan ta livet av sig. Ett intressant uppslag och mycket välskriven.
 
5. Mambokings spelar och sjunger om kärlek – Oscar Hijuelos
 
Oscar Hijuelos hanterar pennan på samma sätt som huvudpersonerna i boken dansar mambo, lätt och elegant. Han har en fantastisk språkkänsla och beskriver New York på 50-talet så bra att man inte kan vilja annat än önska att man levde då och där. Handlar om all kärlek. Den egostiska, självupptagna kärleken. Den dyrkande, ouppnåeliga kärleken. Men framförallt handlar den kanske om vänskapen som överlever alla kärlekar.
 
6. Cavalier & Clays fantastiska äventyr – Michael Chabon
 
Cavalier & Clays äventyr är precis lika fantastiska som den serie dom bestämmer sig för att skapa. Ger en bra bild av serieboomen i USA i slutet av 30-talet och början av 40-talet.
 
7. Alkemisten – Paulo Coelho
 
”Om du verkligen vill något verkar hela universum för att det ska gå i uppfyllelse.” Bara den meningen är så jävla vacker. Det handlar om att gå vilse och komma tillbaka igen. Och att inse att det man så desperat har sökt efter finns närmare än man någonsin har vågat tro.
 
8. Fröken Smillas känsla för snö – Peter Höeg
 
Att läsa ”Fröken Smillas känsla för snö” är som att gå på en promenad i nysnön. Sakta sjunker man allt djupare och djupare in i den och hela tiden finns det något under som man inte ser, men man anar det.
 
9. Om en pojke – Nick Hornby
 
Jag gillar den här lite mer än ”High Fidelity”, hans andra storsäljare. Båda böckerna handlar om depressiva, kärlekskranka män. Men ”Om en pojke” är mer mångdimensionell. Den handlar inte bara om den hopplösa kärleken utan också om en annorlunda vänskap. ”Om en pojke” är nämligen inte bara historien om en pojke utan om två. Frågan är bara vem av dom som är mest pojke.
 
10. I de sista tingens land – Paul Auster
 
Jag har fortfarande inte läst Austers mest omskrivna romaner, den s.k. New York-trilogin. Men den här har jag läst och den är antagligen en bra fingervisning om att det finns mer att hämta hos Paul Auster. Den handlar om att hela tiden balansera på gränsen till undergång, att hela tiden tvingas balansera på den tunna tråden men utan att någonsin falla ner helt eller bli uppdragen.             
 

Kommentarer
Postat av: Niklas

Berättelsen Om Pi borde jag verkligen läsa känner jag. Läste just ut din gamla lärare Gertruds "Vinthunden" ("Stäppvargen" höll jag på att skriva... :)

2006-01-06 @ 16:40:53
Postat av: Idarbeatrice

Interesting. No more comment :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback