Om mat och musik

Det slog mig igårkväll vad många likheter det finns mellan mat och musik egentligen. Till exempel:

* Små barn tycker mest om enkel och lättlagad mat. När man blir äldre utvecklar man en mer personlig och förhoppningsvis bredare smak. Det är precis samma sak med musik. Från att bara ha gillat Dr. Bombay och Gyllene Tider kan man när man blir äldre och förståndigare börja uppskatta såväl Monica Zetterlund som In Flames.

* Det finns även de som relativt tidigt i livet bestämmer sig för att deras smak är den perfekta och att alla andra har fel. Dessa personer brukar kallas för finsmakare eller recensenter.

* Både mat och musik görs ofast bäst om man utgår från ett grundrecept men sedan experimenterar lite med kryddorna. Vi kan till exempel jämföra ett rockband och en grönsakssoppa. I soppan har vi morötter, potatis och kålrot. I rockbandet har vi gitarrer, bas och trummor. Sedan blandar vi i lite oregano, lite persilja och lite vitlök i soppan och vips är den mycket godare. i rockbandet blandar vi i lite piano, lite stråkar och och något blåsinstrument. Förhoppningsvis kan det göra susen även för rockbandet. Men kom ihåg att den klassiska devisen "Ju fler kockar desto sämre soppa" gäller i båda fallen. Och för många kryddor kan lätt ta ut varandra.

* Mat och musik bygger kanske till 20% på kunnande och till 80% på nyfikenhet. Om ingen vågade experimentera skulle det varken skapas någon ny musik eller några nya maträtter.

* Överdosering av enskilda maträtter eller enskilda band leder ofta till illamående. Därför är det viktigt att variera sig.

* Maten och musiken lever i symbios med varandra. Om man kombinerar dem leder det oftast till ökad njutning, i synnerhet blir det mycket roligare att laga mat med musik i bakgrunden.


Kommentarer
Postat av: marica

Det finns en likhet till: Att det finns så många tyckare i båda sammanhangen. Ibland verkar det som om det är viktigare att prata om musik/mat än att njuta av den...

2007-05-22 @ 19:35:28
Postat av: Herman

Klurigt!

2007-05-22 @ 20:16:23
Postat av: Niklas

Dessutom "spisar" man ju musik!
Badabum-dish!

Postat av: Martinellen

Nice site - pity you have to go to such lengths to moderate it.

2010-12-02 @ 16:21:42
URL: http://martinellen.myblog.de

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback