Och alla platserna...

Det slog mig just att det är väldigt länge sen jag var utomlands. Hösten 2005 var jag i Australien i tre månader men sen jag kom hem därifrån, den 13 december, så har jag inte varit utanför Sveriges gränser. Inte konstigt att man längtar iväg ibland alltså, särskilt den här tiden på året.

Och eftersom jag är en sån sucker för listor måste jag därmed göra en lista på de platser som jag inte har varit på men väldigt gärna vill besöka (det finns givetvis också en massa platser där jag har varit och vill åka tillbaka till men den listan får vi ta nån annan gång):

image61


1. New York

Helst vill jag komma dit med båt och stå på däck och se Frihetsgudinnan när jag anländer. Sen vill jag checka in på Chelsea Hotel, bli full på CBGB, springa gatlopp nerför Broadway, köpa löjligt mycket kläder och skivor, göra en homerun på Yankee Stadium och allt annat som man bara måste göra i New York...
Jag kommer säkert bli besviken men det är det värt.

2. Island
Jag vet inte riktigt varför jag är så lockad av Island. Delvis beror det väl på alla vackra naturbilder man har sett, delvis beror det väl på all vacker musik man har hört. Men det är något mer också. Det känns som att luften är lite friskare där, som att världen är lite klarare och enklare.

3. Paris
Okej, jag har faktiskt varit i Paris men inte mer än en natt. En natt i Paris låter i och för sig rätt romantiskt när man säger det men det är förstås alldeles för lite. Jag hann inte ens besöka Montmartre och inte gå på Louvren eller hoppa från Eiffeltornet heller... Måste alltså dit igen snarast och göra det där jag inte hann med. Gifta mig med Amelié till exempel.

4. Skottland
Things to do when you're in Scotland: Attack a medieval castle, drink loads of whiskey, dance on the tables, climb up a hill, buy cheap vinyl indie-records, eat fish & chips, drink more whiskey, call everyone you see mate, inherit the atmposphere and the lovely dialect.
Jag är övertygad om att Maria kan fylla på den här listan med typ tusen punkter till.

5. Japan
Jag vet inte om jag skulle klara av mer än en dag i Tokyo. Förmodligen skulle jag få ett epilepsianfall eller nåt. Men jag skulle väldigt gärna vilja kuska runt på den japanska landsbygden. Om jag stöter på stråtrövare kommer jag svinga mitt samurajsvärd och skrika: アタック, 進攻 [しんこう]!!!

6. Prag
Av alla turistiga öststatsstäder (Wien, Riga, Sofia, Budapest m.fl.) känns Prag mest genuin på nåt sätt. Jag skulle verkligen inte ha något emot att sitta på ett bokcafé, smutta på en pipa och känna mig som Kafka.

7. Nya Zeeland
Om det är nåt jag ångrar så är det att jag inte gjorde en avstickare till Nya Zeeland när jag var i Australien. Men jag hade inte råd. Och inte riktigt tid heller, jag hann ju inte se mer än halva Australien heller. Men om Nya Zeelands natur verkligen är så magnifik som den ser ut att vara i "Sagan om Ringen"-filmerna så måste man ju åka dit.

8. Buenos Aires och Rio de Janeiro
Jag kan inte bestämma mig för vart jag helst vill åka. båda städerna verkar fantastiska. Tänk bara att stå och se ut över Rio brevid den där Jesusstatyn, tänk att sitta på ett bokcafé i Buenos Aires, smutta på en cigarr och låtsas att man är Hemingway.

9. Irland
Gräset är alltid grönare på andra sidan. Och allra grönast är det förstås på Irland.

10. Mozambique

"I like to spend some time in Mozambique
The sunny sky is aqua blue
And all the couples dancing cheek to cheek.
It's very nice to stay a week or two."Kommentarer
Postat av: Niklas

Angående Prag...

"Oh, I've been to Prague. Well, I haven't "been to Prague" been to Prague, but I know that thing, that, "Stop shaving your armpits, read the Unbearable Lightness of Being, date a sculptor, now I know how bad American coffee is thing...?
"They have good beer there."
"... now I know how bad American beer is thing."

Postat av: Martina

Åh, Island Island Island, åk dit! Jag har aldrig varit i ett häftigare land.

Och vad gäller Prag så måste jag säga att Budapest faktiskt är mysigare, det är inte lika mainstream, eller var iaf inte det för två år sedan.

Sen vill jag också åka till Nya Zeeland (som jag antar att du vet, du verkar ju läsa min blogg ibland iaf) och Irland. Jag har helt snöat in mig på att åka till Dublin. Jag bara måste! :D

2008-01-14 @ 22:36:45
URL: http://emellertider.blogspot.com/
Postat av: valle

Niklas: lysande citat. var kommer det ifrån?

Martina: Öar is the shit helt enkelt.

2008-01-15 @ 00:28:58
Postat av: thisismycat

Jag får hålla med nästan hela listan, fast jag hade inte satt Island så högt upp. Har kompisar som bor där, så chansen finns att åka dit, men vadå - som Sverige fast kallare? Nja...
Är själv lite sugen på Polen, faktiskt. Det verkar billigt och det är ju inte så långt egentligen. Poesi är stort där, säger de. Kanske kan bli en framtida karriär?
Niklas citat kommer från filmen "Kicking And Screaming". Det är en sådär film, men ett bra citat - det måste jag hålla med om.

2008-01-15 @ 07:32:46
Postat av: Niklas

Katten har rätt i att citatet kommer från "Kicking & Screaming", men han har gett fel omdömme. Det är en väldigt smart och rolig film, full med odödliga citat och scener. Tror du skulle gilla den.

2008-01-15 @ 08:59:54
URL: http://sandinniklaseyes.blogspot.com
Postat av: Ida

Jag vill då resa till Nya Zeeland och se allt det där vackra som faktiskt alla talar om! Pröva på alla löjliga turistfällor som bungyjump! *jag drömmer mig bort*

2008-01-15 @ 19:47:58
Postat av: Patrik

Jag har varit i Japan (tokyo), Prag och Irland (dublin). Det kan även vara mina tre favoritplatser på planeten...och ja. jag fick nästan ett eplepsianfall i tokyo. det är helt galet där.

2008-01-15 @ 23:44:56
URL: http://pudding.blogg.se
Postat av: den riktiga maria

jag älskar den där bilden på james, har letat efter den på affisch...

new york är grejen. faktiskt. än idag. fråga bara mats olsson. eller jag tror han fortfarande gillar det. men vi har ju inget val liksom, vi var inte där 1976.

jag vill till många öar, särskilt island och japan. skottlandstips kan du få ja :) prag och argentina är jag också riktigt sugen på. och lissabon, istanbul och rom.

2008-01-21 @ 13:29:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback