Underskattade låtar av ett kanske något överskattat band

Jag snackar om Fab Four. The Beatles. En del låtar är ju totalt sönderspelade, men det finns också en del i mitt tycke något underskattade låtar. Jag är inte direkt någon Beatles-expert, det finns en hel del låtar, främst tidiga, som jag aldrig har hört. Men därför får ni gärna hjälpa mig och komma med egna förslag.
Upphovsman och vilken skiva låten ifråga kan hittas på står inom parentes.

Underskattade låtar av ett kanske något överskattat band1. Rain (Lennon/McCartney, B-sida till Paperback Writer/Past masters vol. 2 )
2. Octopus's Garden (Starr, Abbey Road)
3. For You Blue (Harrison, Let it Be - Naked)
4. Blackbird (McCartney, The Beatles)
5. No Reply (Lennon, For Sale)
6. Honey Pie (McCartney, The Beatles)
7. I Will (McCartney, The Beatles)
8. Hapiness Is A warm Gun (Lennon, The Beatles)
9. Here Comes The Sun (Harrison, Abbey Road)
10. The Ballad of John and Yoko (Lennon, singel/1)
11. Two of Us (Lennon/McCartney, Let It Be)
12. Michelle (McCartney, Rubber Soul)
13. Nowhere Man (Lennon, Rubber Soul)
14 Girl (Lennon, Rubber Soul)
15. She said She Said (Lennon, Revolver)

 

Två sånger

Av och till sätter jag mig vid mitt piano och försöker skriva en låt. Ibland går det bra ibland går det inte alls. På senaste tiden har det inte gått så bra. Det beror väl mest på brist på inspiration men också på att jag är så rastlös så jag orkar inte hålla på och fila på en och samma låt någon längre tid. Jag är rätt självkritisk när det gäller mitt musikskapande också, jag har skrivit kanske 25-30 låtar totalt, men det är bara 5-6 stycken som jag skulle vilja säga att jag är nöjd med. Hursomhelst, här är i alla fall texten till två av dom låtarna, dom jag är nöjd med alltså.
Den första är på engelska och handlar om allt. Allt som betyder allt och inget på en och samma gång. Eller som en vän uttrycker det "And that's what important, that something so unimportant can be so important." Jag tänker mycket på det, det är väldigt lätt att ta alltför lätt på saker och ting, samtidigt är det väldigt lätt att ta alltför allvarligt på saker och ting. det är en konst att göra båda sakerna på en gång.
Den andra är på svenska (jag kan aldrig bestämma mig för om jag vill skriva på engelska eller svenska) och handlar om det vi anstränger oss för att dölja men sällan lyckas med. Jag var rätt nöjd med den texten när jag skrev den men nu tycker jag den påminner lite väl mycket om Jocke bergs alster.

När jag har fixat lite inspelningsutrustning kommer jag spela in dom här två och en del annat och kanske lägga ut dom någonstans för nedladdning. Så håll er uppdaterade!

Only Life

You could have been a star
in a Hollywood-movie but you said: I don't wanna travel that far
'cause I have my friend here and I have my guitar
and we can play funky songs all night long in the neighbour bar

You said: It's only your life
I mean, how serious could it really be?
we can laugh 'til we cry and someday we'll die
and I rather belong to you then to history

We were in the forest walking
it was a nice day so we stopped with our talking
but then suddenly you tried to imitate a bird
and then I couldn't stop laugh, it was the funniest sound I had ever heard

So I said: It's only you life
I mean how serious could it really be?
We can laugh, we can cry and someday we'll die
and I rather belong to you then to history

One day we crashed into a double decker bus
I was still breathing when they said it wasn't much left of us
I was driving too fast on a small country road
you leaned over and kissed me and I lost all control

But it was only life
I mean how serious could it really be?
we laughed and we cried and then we died
and I rather belong to you then to historyVackra människor


Du har ett hål i din panna
en defekt
som gör ditt ansikte mindre perfekt

Ett hål orsakat av en galenpanna
som är jag
men jag sköt bara i självförsvar

Och du döljer ditt hål bakom tre ton av smink
och du låtsas som om  ingenting hände
när mina ord sköt igenom ditt belevade skal
men ditt nervösa skratt
avslöjar att
det kändes
ja, det avslöjar att det brändes

Jag ville bara se in i din hjärna
vem du var
bakom dina iskalla svar

För en sekund så sprack din stjärna
och du såg ner
kinderna rodnade mer och mer

Och du sköt tillbaka utan att blinka
en duell på liv och död
och du träffade mig rakt i pannan
men jag tror inte du märkte
det födelsemärke
som fanns där sen innan
ja, som fanns där sen innan.

Och jag döljer mitt hål bakom en snedkammad lugg
och jag låtsas som om ingenting hände
när dina ögon såg igenom mitt lövtunna skal
men mitt nervösa skratt
avslöjar att
det kändes
ja, det avslöjar att det brändes.

Kings canyon

Kings canyon

Alice Springs

När jag har tråkigt ibland brukar jag bläddra i min dagbok från Australienresan i höstas. När jag ser tillbaka på dom där månaderna nu så ser jag att det var verkligen tre väldigt händelserika månader. Åtminstonde om man jämför med den sommarstiltje som råder i mitt liv just nu. Jag kommer inte lägga upp hela dagboken på bloggen, det är hur många sidor som helst och jag har väldigt svårt att föreställa mig att någon är så intresserad att den orkar plöja igenom allting. Men jag ska lägga ut den veckan jag tillbringade i Alice Springs, för att det var en väldigt intressant och händelserik vecka. Alice Springs 31/10 19:44
 


Jag tänkte ta ett kort på hela familjen igår vid frukosten. Men dom var stressade och Siri hade inte gått upp än. Men Ulli lovade att hon skulle skicka ett kort till mig på mailen. Ironiskt nog var den ende som jag fick ett kort på Leon som jag knappt har pratat någonting med.
        
Ulli hade något ärende i Adelaide så därför åkte vi iväg redan vid ett. Dom släppte av mig på tågstationen där jag fick vänta några timmar. När jag kom dit kom jag att tänka på att jag inte hade några pengar på mig och självklart fanns det heller ingen bankomat på stationen. Jag försökte i alla fall köpa ett nytt skrivblock och batterier till cd-spelaren och betala med kortet men när jag kom fram till kassan sa kärringen att dom bara tog emot kontanter. Sen hade hon i alla fall vänligheten att berätta att det gick bra att ta ut pengar där man lämnar in bagaget. Men inte heller det gick. Jag blev skitnervös, tänk om det hänt något med mitt kort! Det löste sig dock, det gick att betala med kortet på tåget och här uppe går det bra att ta ut pengar i bankomaterna.

 


Tågresan var ganska trevlig. Fast utsikten var rätt... enahanda, om jag ska använda en underdrift. Vi åkte rakt igenom öknen. Det var sand, sand och sand. Vid några tillfällen dök det upp lite träd och buskar och det var lika kul varje gång. Men jag tror inte att jag såg ett enda hus på hela vägen. På tåget pratade jag med två tjejer från Tyskland och ett par från England. Den ena av dom tyska tjejerna var också WWOOF:are, det engelska paret var på jorden runt-resa. Det var också ett stort sällskap holländare i samma vagn som mig, först när dom pratade tyckte jag nästan att det lät som norska men efter att ha lyssnat lite ordentligare kom jag fram till att det måste vara holländska eller flamländska eller något sånt där. Tåget var lite gammaldags men väldigt trevligt. Man behövde inte sitta i sätet hela tiden utan kunde gå till en lounge med soffor och runda bord. Dom hade också en väldigt bra restaurangvagn. Jag sov ryckvis, vaknade ungefär en gång i halvtimmen.

 
        När jag klev av tåget idag vid tolv fick jag värsta värmechocken ever. 37 grader i skuggan,  det kändes verkligen som att gå runt i en bastu. Sen kom nästa chock - mitt bagage var inte med. Jag frågade en kille, han kontrollerade en lista och såg att min väska tydligen skulle fortsätta upp till Darwin. Dom hade satt fel stämpel på den, klantjävlarna! Men eftersom tåget fortfarande stod kvar på stationen var det rätt enkelt ordnat. När jag väl fått väskan hade alla taxibilar åkt iväg. Jag fick syn på den stora holländska gruppen som stod och väntade på en taxi. Jag frågade vart dom skulle och som tur var skulle dom till samma vandrarhem som jag så jag kunde klämma in mig i deras taxi.

        Det är två dubbelsängar i rummet jag bor i nu. Men det är bara en annan kille som bor här för tillfället. Han heter Frank och kommer från Tyskland (jag är förföljd av tyskar!) Han är trevlig och lätt att prata med. Tyvärr åker han härifrån i morgon bitti. Det är ganska lyxigt för att vara ett vandrarhem. Det finns ett välutrustat kök, datorer med internetuppkoppling och t.o.m. en swimmingpool. Rummet har inget eget badrum utan man får gå ner en trappa. Dock är badrummen förvånansvärt fräscha. För första gången på länge finns det en dusch där man kan ställa in lagom temperatur också.

        På eftermiddagen bokade jag två turer. På onsdag åker jag iväg på en tredagarstur till Uluru/Ayers Rock och nationalparken runtomkring. Kommer tillbaka på fredag alltså. På lördag ska jag åka luftballong och se på soluppgången. Efter det får man också en kort guidetur av aboriginer. Men jag måste stiga upp halv fyra på natten!

        Båda turerna går på ca. 300 australiendollar d.v.s. ca. 1800 spänn. Egentligen är väl det på tok för dyrt för en kort ballongtur men det känns väldigt lockande att få flyga ballong igen.

        Efter det kunde jag äntligen börja slappna av. Badade i poolen, gick en runda på stan, satt på internet en timme. Nu på kvällen har jag pratat lite med ännu en tjej som tror att jag heter Voldemort? Jag tror hon hette Sarah men jag kommer kalla henne Sauruman.

        Helt plötsligt går det jättelätt att få kontakt med folk. Jag vet inte vad som har hänt, jag kanske har lite social kompetens ändå. Visserligen blir det ju väldigt ytliga kontakter men ändå.
        Alice Springs är för övrigt en liten håla, lika stor som Motala och den ser ännu mindre ut.

        Det här kanske låter lite klychigt. Men jag tror att när ja ser tillbaka på den här veckan om typ ett år kommer jag se att jag utvecklades väldigt mycket. För första gången är jag nämligen tvungen att klara mig helt på egen hand i ett främmande land. Det tar lite på krafterna men det är det värt.                                       
                     
 
Alice Springs 1/11 20:12
 

                     
 Efter att jag hade skrivit igår gick jag ut och tog en öl tillsammans med Frank, min rumskompis. Vi gick till ett ställe där vi stötte på tjejen som vi hade pratat med tidigare under kvällen och en kompis till henne (jag kommer inte ihåg vad hon heter). Jag och Frank spelade några parti biljard (jag spelade ruskigt dåligt). Och sen gick vi tillbaka till vandrarhemmet igen Frank åkte iväg tidigt i morse.
      
         Idag har Melbourne Cup ägt rum. Det är ett hästlopp som hålls första tisdagen i november varje år och det är en av dom absolut största sporthändelserna i Australien. Varenda bar visade den på storbildsskärm och det var tydligen en stor utomhusvisning också på en fotbollsplan någonstans. Men det kände jag inte till igår så jag hade köpt en biobiljett till ?Charlie & The Chocolate Factory?. Det var en matiné som skulle börja samtidigt som Melbourne Cup. Jag velade lite fram och tillbaka om jag skulle strunta i bion, försöka få pengarna tillbaka och gå och se Melbourne Cup någonstans istället. Det verkade nämligen bli något av en folkfest. Men till slut beslöt jag mig för att gå på bion i alla fall. Jag är ju trots allt inte så intresserad av hästkapplöpningar (tyvärr Nisse).


        Men innan jag gick på bion ordnade jag lite andra saker. Jag köpte en ny ryggsäck eftersom allt som jag ska ha med mig på turen inte får plats i min lilla ryggsäck. Dessutom köpte jag nya solglasögon och lite frukt och bröd. Sen gick jag till The Reptile Centre som ligger en bit utanför centrum. En guide berättade för oss om olika ormar och sen fick the brave ones prova på att ha en tre meter lång (men helt ofarlig) orm runt halsen. Gissa vem som var modigast av alla! Tyvärr har jag inget fotobevis så det är säkert ingen som kommer att tro mig. Man fick också sen när dom matade en stor krokodil med en kanin, det var lite coolt.


        Jag passade också på att gå till Royal Flying Doctor Service Base som låg mittemot. Det är som det låter, en flygbas varifrån man flyger ut med läkemedel m.m. till avlägsna platser. Det var också intressant faktiskt, väl värt ett besök.

 
        Jag trodde nästan att jag skulle ha hela biosalongen för mig själv men det var i alla fall fem till personer som valt att skippa Melbourne Cup för att gå på bio istället. Filmen levde upp till mina rätt höga förväntningar, Johnny Depp var helt briljant.

        Jag har ringt hem och bett dom kolla mitt konto eftersom jag inte lyckades göra det själv på datorn här. Jag var lite nervös att pengarna skulle börja ta slut men jag hade sextusen kvar.

        Nu har en ny kille flyttat in i rummet. Jeff ifrån Kanada, han är lika gammal som mig. Han verkar schysst men jag kommer nog inte få se så mycket mer av honom eftersom jag ska åka ut och campa i tre dagar nu. Jag börjar föresten bli väldigt trött på att dra samma ramsa om och om igen. Vad jag heter, vart jag har varit, vart jag ska åka osv.
       
        Det har varit lika varmt, om inte varmare, idag som igår. Det går åt mycket vatten! 


På väg från Uluru 3/11 14:21
 


Lämnade hotellet tidigt igår morse. Bolaget som jag bokat turen med hade ställt in eftersom det var för få bokningar (det är så många utflyktsbolag här så dom konkurrerar väl ut varandra.) Istället fick jag åka med ett annat bolag, men dom gör nästan exakt samma tur. När jag klev in i minibussen var det redan fullt med folk där som klivit på på andra håll.


        Resan till Uluru/Ayers Rock tog fyra ? fem timmar. På vägen stannade vi på en kamelfarm där vi fick testa att rida kamel om vi ville. Det var bara jag och en tjej som gjorde det.

 
        Några kilometer från Uluru ligger en stor turistanläggning, vi campade bredvid den så vi kunde använda deras duschar och så. Vi åt lite lunch och sen åkte vi iväg för att beskåda den berömda klippan. Jag vet inte vad jag ska säga om den. Egentligen är det ju bara en jättestor sten som nån gud har kastat ut i öknen för att han tyckte att det var skoj. Och egentligen är det lite märkligt att alla blir så upphetsade av en stor sten. Men när man står där så är det faktiskt imponerande. Lite samma känsla som när jag såg pyramiderna i Egypten. Guiden berättade en väldigt intressant aboriginsk legend om hur den blev till men den var rätt lång så jag orkar inte återge den här. Vi stannade först till en bit ifrån klippan så vi kunde ta dom obligatoriska turistkorten och sen åkte vi närmare och gick på en promenad runt klippan. Först då insåg jag verkligen hur gigantisk den är. Det tog minst två timmar att gå runt den. På en del ställen på klippan fanns det bevarade grottmålningar som aboriginerna gjort en gång i tiden. Uluru spelar en viktig roll i alla aboriginers liv och det finns hur många berättelser och legender som helst om den.

        Vi åkte tillbaka till campingen och tog några foton igen i solnedgången. Sen lagade vi en sen middag. På vägen till Uluru hade vi stannat och köpt lite öl. Och trots att jag inte köpt så många öl blev jag faktiskt lite berusad. Det var väl antagligen därför som jag gjorde en sån idiotgrej när jag skulle gå och lägga mig. Vi skulle sova i en sorts tältsängar, eller swags som dom kallas, under bar himmel. Jag kröp ner i en av dom och somnade nästan direkt. Mitt i natten vaknade jag av att jag frös utav bara helvete. Jag hade glömt att ta en sovsäck, jag sov alltså bara i tältsängen som inte var särskilt värmande. Jag kunde inte gå upp och leta efter en sovsäck heller eftersom det var kolsvart. Men på nåt sätt lyckades jag ändå somna om.

        Guiden väckte oss vid halv fem så vi skulle kunna se på solnedgången. Det var oerhört vackert. Idag har vi gått på vandring i Kata Tjuta eller The Olgas. Det är ett stort klippområde som på egentligen är betydligt mer spektakulärt än Uluru. Guiden berättade både den aboriginska legenden och den vetenskapliga förklaringen till hur klipporna skapades. När vi återkom till campingen för att äta lunch så nämnde guiden något om en swimmingpool i närheten och pekade någonstans. Jag tänkte att det kunde vara skönt med ett dopp och gick iväg för att leta efter swimmingpoolen. Men jag hittade den inte och plötsligt upptäckte jag att klockan var mycket och att vi skulle åka iväg snart. Jag blev stressad och började springa och på vägen måste jag ha tappat min hatt någonstans (jag hade bara badbyxor på mig och bar på alla kläder och hatten, det var därför jag inte märkte att jag tappade den). Jag upptäckte det precis när jag klev in i bilen. Guiden var schysst och åkte tillbaka så jag skulle kunna se om jag hade tappat hatten någonstans på vägen men den syntes inte till. Jag fick köpa en ny hatt i en souvenirbutik (man klarar sig inte utan hatt i den här värmen).

        Förutom den där incidenten har det i alla fall varit en mycket bra tur hittills. Dom andra i gruppen är trevliga, jag har pratat lite med alla men inte riktigt lärt känna någon. Dom andra är ifrån England, Irland, USA och Japan. Och så en kille som kommer från Frankrike ursprungligen men har bott i Australien länge och innan dess bodde han i England. Så det är bara jag och tjejen från Japan som inte pratar engelska helt och hållet flytande, det kan kännas lite jobbigt ibland. Vi är tretton stycken allt som allt. Jag förväntade mig att det skulle vara många som reste tillsammans men det är faktiskt mest andra ensamma backpackers.

 Nu drar vi vidare till Kings Canyon.  


 
Alice Springs 5/11 11:37

        Tillbaka i Alice Springs igen. Jag fösökte skriva lite i bussen på tillbakavägen men det skakade alldeles för mycket.

        I förrgår kom vi till Kings Canyon vid fem på eftermiddagen ungefär. Det var ett stort hotell med campingmöjligheter där också men den här gången campade vi mitt ute i vildmarken. Men innan vi åkte dit stannade vi till vid en pool, så jag fick mitt dopp i alla fall. Vi åt en god middag och satt och pratade och drack på kvällen igen. Det var mycket trevligt. Det fanns i alla fall en liten duschhytt på stället som vi campade på så vi fick turas om med att duscha. Den var helt öppen på ena sidan så man kunde stå och se rakt ut i naturen medan man duschade. Jag sov gott under stjärnhimlen den här natten när jag hade vett nog att sova i en sovsäck.

        Igår morse bar det iväg tidigt igen. Jag trodde inte att Kings Canyon skulle kunna slå Uluru och Kata Tjuta men det var nog faktiskt det häftigaste på hela utflykten. Det är ett stort bergsmassiv med djupa, branta dalgångar. Jag antar att det liknar lite Grand Canyon i USA. Det kändes som att gå i en annan värld när vi vandrade omkring uppe på bergsmassivet. Trots att det är så stenigt växer det en del träd där uppe men dom måste ha jättelånga rötter för att nå ner till vattnet. Uppe på toppen nästan var det en stor urgröpning där det bildats en sjö av regnvatten. Dom flesta badade i sjön och sa att det var jätteskönt men jag hade typiskt nog inte med mig badbyxor och handduk. Vandringen i Kings Canyon var, till skillnad från vandringen i Kata Tjuta, riktigt utmattande. Dels var det varmare och dels var det brantare och svårare att ta sig fram. När vi kom tillbaka till minibussen igen vid tolv var alla rejält utmattade.

        Vi åt lunch och rullade sedan tillbaka mot Alice Springs. På vägen tillbaka pratade jag en del med killen från Frankrike, David heter han. Det visade sig att han jobbar på vandrarhemmet jag bor på och att det här inte är någon semesterutflykt för honom utan rekognoscering på vandrarhemmets bekostnad. En spion med andra ord, undrar om guiden vet om det..


        När vi var tillbaka fick jag se att det flyttat in två nya killar i mitt rum. Folk bara kommer och går hela tiden. Den ena av dom har jag snackat lite med, den andre såg jag bara som hastigast när jag skulle gå och lägga mig. Innan vi som varit med på utflykten skildes åt bestämde vi oss för att ses igen på kvällen och äta en avskedsmiddag. Jag tvekade om jag skulle gå eftersom jag var tvungen att stiga upp klockan tre i natt för ballongturen. Men sen gick jag i alla fall. Vi blev ju nästan som en skolklass eftersom vi umgicks tillsammans konstant i tre dygn och det kändes rätt bra att säga adjö till alla. Middagen drog ut på tiden och jag kom inte därifrån förrän elva. Under middagen kom jag på att jag gjort slut på all film under utflykten så jag skulle inte kunna ta några kort på ballongturen. Men som tur var fick jag en film av David.

        Precis när jag kommit hem och somnat väcktes jag av att en av killarna jag delar rum med kom hem stenfull och spydde ut genom fönstret. Det var väldigt trevligt. Och sen var jag alltså tvungen att stiga upp klockan tre, så det blev inte mycket sömn i natt.

        Ballongturen var vacker och rofylld. Vi flög bara fyrtiofem minuter, jag hade gärna flugit längre men då hade det så klart kostat mer och det var dyrt nog som det var. Efter ballongturen åt vi den största och mest dyrbara frukost jag ätit någonsin, komplett med champagne förstås. I samma paket som ballongturen ingick också något dom kallade för ?Dream Tour?. Den började lite senare på förmiddagen så jag kunde åka tillbaka till vandrarhemmet och sova några timmar först.

        ?Dream Tour? visade sig vara följande: Jag åkte upp till ett ställe utanför Alice Springs. Där satt några aboriginska kvinnor och gjorde tavlor och en guide berättade för oss om aboriginernas levnadsförhållanden idag. Det var intressant, jag blir mer och mer fascinerad av aboriginernas kultur. Till skillnad från ?safarin? där det bara var ungdomar så var det bara pensionärer på det här. Jag insåg snabbt att alla var från USA också och att det där tydligen ingick i deras resepaket. Fan vad jag stör mig på amerikaner. Korkade, inskränkta, fördomsfulla idioter. Fast ungdomarna från Kalifornien som var med på safarin var visserligen schyssta. Det fanns möjlighet att köpa tavlorna som aboriginerna gjorde. Om jag bara hade haft mer pengar på mig så skulle jag ha gjort det. För dom var billigare än i vanliga souvenirbutiker och pengarna gick oavkortat till aboriginerna själva. Men det får väl bli vid något annat tillfälle.

        Nu är jag tillbaka på vandrarhemmet igen, totalt slutkörd. Undrar vad som är hårdast egentligen, att jobba eller ha semester.

        Nu kom det precis in en kines i rummet. Han verkar inte kunna någon engelska alls, han förstod inte ens när jag sa ?What is your name??. Man möter verkligen alla möjliga typer på en sån här resa. 


Alice Springs 6/11 09:28
 


Jag tog det väldigt lugnt på eftermiddagen igår. Läste, lyssnade på musik, slappade. I morgon ska jag åka ifrån Alice Springs, till Liz gård. För att få reda på hur jag ska ta mig dit försökte jag ringa till henne igår men jag fick försöka en massa gånger innan hon till slut svarade. Jag fick en detaljerad beskrivning så det ska nog gå bra. Jag flyger till Melbourne halv elva i morgon och kommer fram tjugo i tre. Sen tar jag en flygbuss till tågstationen och därifrån ett tåg till Warragull som är den närmaste större staden ifrån Liz ställe. Tåget tar en och en halv timme och Liz möter mig på stationen.

 

        På kvällen igår åt jag middag själv och gick sedan på ?Sounds of Starlight Theatre?. Det var en show med en kille som spelade digeridoo. Han ackompanjerades av en kille på synth och en på afrikanska trummor och till det visades bilder på en storbildsskärm. Det var riktigt häftigt. Vid ett tillfälle bjöd dom upp publiken på scenen och tro det eller ej, jag visade än en gång prov på mitt otroliga mod och gick upp på scenen. Jag fick i uppgift att stå och slå på en trumma, det var rätt lätt. Efter att showen var slut stannade jag kvar en stund och dom visade mig lite olika tekniker hur man ska blåsa i en digeridoo. Det är inte det lättaste!

        Jag sover med nya människor varje natt. Kinesen har åkt igen men killen från Tyskland som var ute och festade härom natten är kvar (han låg i sängen hela dagen igår, antagligen väldigt bakfull). Kinesen försökte prata lite med mig igår igen. Det gick inget vidare. Han visade mig på en karta vilka länder han har varit i. Tydligen har han rest runt i hela världen och kan ändå ingen engelska. Fråga mig inte hur det går ihop .

        Jag vet inte vad jag ska hitta på idag, måste hitta något nöje som inte kostar så mycket pengar. Jag har gjort av med otroligt mycket pengar den här veckan.

        Jag har fått ett starkt anfall av hemlängtan igen. Jag är så trött på ytliga kontakter, jag vill prata ordentligt med någon. Man kan lyssna på Simon & Garfunkels ?Homeward Bound?. Det hjälper lite. 


Alice Springs 6/11 20:56
 


Jag åkte iväg till Alice Springs Desert Park idag. Den var sisådär. Det var ett stort område, utomhus var det mest växter dom flesta djuren var inomhus. Det är otroligt vad många djur som faktiskt lever i öknen; ormar, ödlor, gnagare, fåglar m.m. En aboriginsk kille visade upp olika aboriginska vapen och förklarade gamla jaktmetoder. Det var mycket intressant att lyssna på. Jag såg långtifrån allt i parken, i såna fall skulle jag fått stanna där hela dagen och det orkade jag inte.

 

        Nu på kvällen har jag käkat middag med den tyske killen jag delar rum med (har glömt vad han heter). Jag föreslog att vi skulle ta en öl tillsammans efter maten men han ville tillbaka till vandrarhemmet så jag gick också tillbaka.

        Jag glömde skriva en sak när jag skrev i morse. På digeridooshowen jag var på igår satt jag bredvid en gubbe från USA. Antagligen en i det gänget som var med på den andra grejen. Han frågade mig lite om vad jag gjorde i Australien osv. utan att verka ett dugg intresserad. Efter några minuter började han om och frågade mig samma saker igen, han lyssnade alltså inte ett dugg på vad jag sa. Fan vad jag stör mig på sånt.
      
 Jag har förresten pratat med Helmi Jesse som har den gården jag ska åka till efter att jag har varit hos Liz. Jag sa att jag ska stanna hos Liz i en vecka ungefär och vi bestämde att jag ska ringa igen nästa helg. Dom bor på ett ställe som heter Beenak House Retreat. Hoppas det inte är något hälsohem, det låter nästan som det.

En novell som aldrig blev klar

Den här berättelsen påbörjades någon gång i Mars tror jag, eller om det var februari. Hursomhelst, jag satte mig bara och började skriva utan att ha någon idé alls, vilket är väldigt ovanligt för att vara jag. Det var egentligen mest ett experiment för att se om jag kunde skriva på det där Bukowski/Lundell-sättet. Efter två sidor tröttnade jag eftersom jag egentligen inte hade någon historia. Dessutom är det nog inte riktigt min stil när allt kommer omkring, men den var rätt kul att skriva och den kanske kan vara lite kul att läsa i alla fall. 


Det är mörkt som i muttan på en negerhora när jag glor ut genom rutan, ner över goa gamla moder Svea och tro mig, jag vet vad det är jag snackar om. Jag vet ta mig fan vad jag snackar om, jag har ju sett fler negressmuttor dom senaste åren än farsan såg nersågade trän i skogen och då var han ändå skogshuggare. Ah, nu ser jag ett ljus där framme, ett ensamt ljus i ett ensamt hus långt ute på landet som i nån dikt av Viktor Rydberg. Nu mumlar kaptenen nåt på danska om att vi ska knäppa fast bältena, ja det är väl att bäst att göra som herr kaptenen säger då, vi är ju i Sverige nu, disciplinens och rättssamhällets land. Det är dimma i luften när vi går ner över Arlanda. Älskade jävla mellanmjölksland. Älskade kärringar i kassarna på Konsum, älskade kassar som man släpar och som går sönder och den älskade mellanmjölken som rinner ut över asfalten, älskade grannjävlar som sätter en löjlig klagomålslapp i nån trapp - uppgångar och nedgångar och försenade tunnelbanor och alla jävla vanor, älskade vanor, älskade planer som aldrig blir av och älskade KRAV, älskade disciplin och älskade byråkratsvin, älskade sossementalitet, älskade fiskbullar i skolbespisningen med fula jävla tapeter på väggarna och stolar från IKEA, älskade Ingvar Kamprad! O du store man som gått och blivit sveriges ansikte utåt, du och Björn Borg som börjat sälja kallingar nu, älskade kallsipper, älskade snöslask, älskade tomtar & troll! Jäklar, Sverige! Jag har saknat dig. När jag släpps ut ur den här bunkern ska jag rusa ner och kyssa din fuktiga asfalt såsom jag kysste naveln på den där skådisbruden i Hollywood.   

Jag trodde aldrig att jag skulle sakna dig så. Men fyra år är en lång tid, till och med när man är så gammal som jag. När vi landar släpper jag en brakskit. Fina fröken på sätet bredvid mig blänger och jag blänger tillbaks. Om man ska få tycka och säga vad man vill ska man fan i mig få prutta var man vill också. Det är min absoluta åsikt. Men det verkar inte fina fröken tycka för hon fortsätter blänga, men hon säger såklart inget, älskade tystnad, älskade ”Att tala är silver men att tiga är guld”-mentalitet. Jag stoppar handen innanför byxorna och kliar mig i skrevet, ”Jävla snuskgubbe!” säger hon men sen kan hon inte låta bli att le lite. Det känns som ett ”Välkommen hem”, jag vet fortfarande hur man ställer sig in hos brudarna. När hon reser sig upp ser jag stringtrosorna mellan skinkorna på henne, dom är mörka och lyser igenom dom vita byxorna. Det är möjligt att det var bättre förr men underkläderna har i alla fall blivit fan så mycket sexigare dom senaste tjugo åren tänker jag medan jag går av planet.  

Det är knappt att jag känner igen henne, hon påminner mer om sin mor nu, samma näsa och mun, samma höga hårfäste, när hon vinkar åt mig är det också som hennes mor brukade vinka, lite försiktigt sådär som om hon inte riktigt vill att det ska synas. Hon har nätstrumpor och en halvlång svart kjol på sig, på överkroppen har hon en vit skjorta och svart kavaj. Hon ser snygg ut, om det inte var för att jag var hennes farsa skulle jag säga att hon var sexig. Hon har nån kille med sig en lång typ med vax i håret och fyradagars skäggstubb. Han är också klädd i skjorta och kavaj, dom ser ut som om dom ska på begravning.  
”Jag är inte död än även om det luktar så” säger jag. Det är dom första svenska orden jag sagt på flera år och det känns konstigt, onaturligt. Hon grymtskrattar lite, också hennes mors sätt.
”Du är dig lik.” säger hon.
”Det är väl klart jag är, men inget lik! He he!” Jag ger henne en stor björnkram och när jag känner hennes doft och brösten som ligger och trycker innanför skjortan känner jag att kuken reser sig, ofrivilligt. Hon verkar bli lite omtumlad av kramen, rodnar och vänder bort ansiktet.
”Det här är Alex, eller Alexandros heter han egentligen, det är min pojkvän” säger hon när hon hämtat sig. ”Tjenare Alex, Sture Svensson” säger jag och vi skakar hand. Han har ett fast handslag och håriga händer, det känns bra. Jag har egentligen inget emot bögar, hur någon man kan låta bli att omfamna dom kvinnokroppar som han stöter på är förvisso en gåta, men jag har ändå inget emot bögar. Dom vågar i alla fall sticka ut hakan lite. Men därmed har jag inte sagt att jag vill att min dotter ska gifta sig med en, nej det är hon på tok för snygg för. Om hon går och blir ihop med nån snubbe som inte vill knulla henne är det ju ett sanslöst slöseri med resurser.  
 ”Hur mår du pappa?” säger hon samtidigt som vi går ut mot den väntande taxin.
”Bättre än på länge, gumman, bättre än på länge.” svarar jag. ”Amerika är ett jävla skitland, dom kan ta sig i röven allihop, det är kul att vara där och svina runt ett tag men jag skulle inte vilja bo där.”
”Är det inte just det du har gjort dom senaste fyra åren?”
”Nej... jag ser det mer som en förlängd semester. Nå, vart bär det av?”
”Jag och Alex flyttade ihop för ett halvår sen ungefär, vi delar en lägenhet i Karlstad nu.Den är ganska stor så du kan ju bo hemma hos oss till att börja med, men sen får du skaffa ett eget ställe så snart som möjligt. Jag antar att förväntade dig att du skulle kunna bo hemma hos mig och att du inte har varit så förutseende att du har börjat kolla efter någonting redan.”
”Hörru, gumman, du tror väl inte att gubben har gått och blivit ordningssam på gamla dar?”
Hon suckar lite teatraliskt samtidigt som vi går ut genom dörren, ut i den svenska vinternatten. ”Och förresten” tillägger jag ”hur fanken tror du jag skulle ha kunnat kolla efter lägenhet i Sverige när jag var i USA?”
”Det finns någonting som kallas för internet vet du, men du kanske har missat det.”
”Du ska inte tro att jag är helt tappad, lilla gumman. Jag har till och med skaffat mig en sån här fjantig yuppienalle, inte för att jag använder den så mycket men jag tänkte väl att det kanske kunde vara bra att ha eller nåt."
”Jag är imponerad.” säger hon. Vi kliver in i taxin, jag och hon i baksätet, greken i framsätet.
”T-centralen” säger hon.  

På stationen blir det återigen väntan. Först var planet försenat i New York, sen fem timmar i köpenhamn och nu det här. Det tär på en gammal man. Centralen är densamma, samma lodisar som står och tigger och spelar en trudelutt på saxofonen, eller vad dom nu råkar ha fått i handen, när man går förbi, panflöjtsterroristerna som istället för att flyga flygplan försöker förstöra ljudrummet – dom lyckas ganska bra, ungar som gnäller, mammor som skäller, stressade kontorsråttor, grabbgäng med jällivarehäng och kepsen på sniskan. Allt är precis som i USA, men ändå omisskänneligt svenskt. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är, kanske är bara urinstanken lite fränare här. Till och med såna där pizzahyttor har dom apat efter, vi går in där och slår oss ner. Elisabeth har alltid ätit som en mus och greken verkar inte vara ett dugg bättre. Jag har slängt i mig två pizzor på samma tid som dom delat på en.
”Herregeud pappa, ditt bordsskick har verkligen inte blivit ett dugg bättre."
”Ja, ja herrskapet får ursäkta” säger jag och rapar. ”Men det där käket dom serverar på planen är för det första vidrigt och för det andra står man sig inte mer ä en timme på det. Skönt med lite hederligt krubb.”           

Guds hand

En gång frågade jag en vän varför hon var religiös och fick följande svar:

"En präst berättade en historia för mig en gång, den gick ungefär så här; det var en klockaffär med stora glasdiskar och exklusiva kvalitétsur, sen kom en jättestor hand förbi och rörde om allt som om det var en jättestor gryta, glas överallt och de exklusiva kvalitétsuren låg molekylfördelade i fabriken. Sen kom en annan jättestor hand förbi, skulle den då kunna röra om så att allt blev som förut?"

Jag tycker det är en väldigt fin historia på något vis.

Regina Spektor

Regina Spektor


"I never loved nobody fully
always one foot on the ground
and by protecting my heart truly
I got lost in the sounds
I hear in my mind
all these voices
I hear in my mind
all these words
I hear in my mind
all this music
and it breakes  my heart
it breaks my hea-a-a-a-a-rt...."


Mitt enda budskap till mänkligheten lyder: Köp Regina Spektors två skivor "Soviet Kitch" och "Begin to Hope" och bli lyckligare människor.

Andra bra grejer:


The Pipettes - We Are The Pipettes (skiva)

En Girl group för 2000-talet. Kombinerar schyssta Supremes-melodier med en kaxig punkattityd. Pull shapes är låten hela veckan.

The Knife - Silent Shouts (skiva)

The Knife på Arvikafestivalen var något av det mest spektakulära jag har sett. Det kändes rätt mycket som om två rymdvarelser landat  i dom värmländska skogarna och bestämt sig för att visa dom häpna jordborna något helt annorlunda. Det var en föreställning som andades kyla och vemod men samtidigt var det väldigt vackert. Självklart var jag tvungen att köpa skivan efter en sån grej. och den är precis som föreställningen väldigt kall och mörk, en dystopisk skiva för ett cyniskt samhälle.
Antagligen så långt man kan komma från The Pipettes förresten.

Voxtrot - The Start of Something (llåt)

Från Austin, Texas av alla ställen kommer ett skitbra indieband som låter lite som The Smiths kanske skulle ha gjort om dom var lyckliga. Lyssna själva: http://myspace.com/voxtrot

Coffe and Cigarettes (film)

Alla scener är inte jättebra i Jim Jarmusch film om människor som möts och snackar över en kopp kaffe och en cigarett. Men en del är möten är helt otroligt bra. Som den där Cate Blanchett spelar  mot sig själv t.ex.

Ojsan

Ojsan

Ojsan är på cykelsemester med Plåtmannen och Fågelskrämman. Hamnar i magen på en krokodil, men räddas som av ett under i sista stund. 

Dagarna vi aldrig lyckades fånga

 Återigen vaknar jag med
sömngrusiga ögon
& igentorkade läppar
hjärnan ihopklibbad av snor
och lungorna fyllda av damm

Invirad i ett svettigt lakan
och någon sorts tom menlöshet
som en mumie
som blivit levande begravd
som en mumie
som byggde en pyramid av luft
och trodde verkligen att den skulle hålla
som en mumie
som varken vill eller vet hur han ska lära sig gå
för utmattad för att ens orka längta


Jag har aldrig lyckats hålla ordning på dagarna
bara tuggat i mig dom som man tuggar
kex
och så passerar en dag till
medan jag står och hyvlar ost
medan jag snyter mig
och håller mig fast i sängen
som en livmoder
eller dödsmoder
för att jag är för rädd för att konfrontera livet

Jag vet att jag inte är ensam
att alla har såna där dagar då dom står och hyvlar ost
och väntar på att någon ska knacka på fönstret
dom kanske till och med behövs
som någon sorts bränsle
men jag är rädd att jag ska fastna här
att hjärtat ska fortsätta slå taktfasta slag
och aldrig komma till ytterdörren

Jag minns alla kalendrar vi fick i skolan
en ny för varje år
och där vissa skrev upp prov och möten
ritade jag gubbar och skrev låtcitat
och där vissa följer raka landsvägar
går jag alltid vilse i skogen

Jag har alltid bott vid en landsväg
men ständigt missat bussen

Peace, Love & Ed's Last Cigarette

Kom hem från Borlänge och Peace & Love-festivalen för några timmar sen. Nu sitter jag här och ska försöka hinna smälta allting innan jag måste förbereda mig för Arvikafestivalen som jag åker iväg till imorgon kväll eller i övermorgon. Just nu känns det rätt bra att det mestadels kommer bli jobb för min del i Arvika och ingen alkohol. Inte för att jag söp så där sjukt mycket i Borlänge heller men lite blir det ju och det tar alltid på krafterna med festivalande. Jag är ju 20 år för fan, jag på tok för gammal för sånt här...

Jag körde syrran och hennes tre små vänner till festivalen på torsdagen. På vägen hände en sak som jag kanske bör nämna. Någonstans långt ute i skogen, runt gränsen mellan Värmland och Dalarna gjorde jag en helt idiotiskt livsfarlig omkörning. Jag låg bakom en lastbil med timmerstockar på slingriga skogsvägar i vad som kändes som en evighet. I varje uppförsbacke sjönk hastigheten till 60 - 70 km/h. Och till slut blev jag så frustrerad så jag körde om honom i en lång uppförsbacke. Vad jag inte tänkte på var att mina föräldrars bil också accelererar rätt dåligt i uppförsbackar och att det var en väldigt lång lastbil. Jag kom alltså inte om den förrän jag var nästan uppe på krönet och om det hade kommit en bil från andra sidan krönet i det ögonblicket hade varit godnatt direkt. Eftersom jag sitter och skriver det här så gjorde det ju inte det men det var bara tur. Jag ska aldrig, aldrig göra sådär mer. Så jävla onödigt.

Torsdagen var någon sorts kick-off för festivalen. Ett fåtal band spelade på kvällen men inga större. Eftersom mina vänner från Stockholm inte skulle anlända förrän på fredagen slog jag upp mitt lilla tält bredvid syrran och hennes kompisar. Hade tänkt börja med att se Stefan Sundström på kvällen men dom hade tydligen mixtrat lite med schemat så jag kom när den spelningen var nästan slut. Inte någon jätteförlust men lite tråkigt var det. Istället såg jag Bob Hansson inomhus på en väldigt liten scen och det var helt packat med folk. Om man vill vara elak skulle man kunna säga att Bob Hanssons show var 80% energi och 20% poesi. Men jag har ingen anledning till att vara elak, det var nämligen mycket, mycket bra. Bob sjöng, läste, hoppade och skakade på kroppen och en annan kille kompade på piano. Jag tror aldrig jag har sett så mycket energi samlad i en enda kropp som Bob Hanssons på den där scenen. En del skrattar åt sånt och tycker att det är patetiskt men jag har aldrig kunnat skratta åt någon som vill så jävla mycket och njuter av varje sekund.
Efter Bob Hansson återvände jag till campingen. Torsdagskvällen blev riktigt trevlig. Jag träffade på en massa folk, några stockholmare som bodde grannar med oss ett gäng skåningar och lite annat löst folk. Vi drack öl och försökte göra oss förstådda över dialektgränserna vilket inte var det lättaste hela tiden. Jag försvann in i dimman vid tolv ? ett någon gång men jag minns i alla fall att någon fick tag på en fotboll och att vi sprang runt bland tälten och spelade fotboll ungefär samtidigt som solen började gå upp. Mer och mer folk drogs till fotbollen och till slut var vi säkert bortemot 20 stycken.
Och då hände det. En tjej kom och försökte ta bollen av mig och när jag tittade upp trodde jag att det var en dröm för såna där varelser finns bara i drömmar. Hon hade typ alla indieattribut som finns; i ena handen höll hon en piratflagga och hon hade på sig ett Håkan-linne, tajta jeans och stövlar. Såna tjejer går det ju i och för sig fjorton på dussinet på på en sån där festival men hon var? ah, jag vet inte. Speciell kanske det heter. I alla fall tittade jag upp på henne och sa typ ?Om jag ska bli shanghaiad vill jag bli shanghaiad av dig.? Hon frågade vad det innebar att bli shanghaiad egentligen och jag sa att jag vet inte riktigt men jag tror att man ska anfalla ett skepp och binda fast besättningen i masten (sen får du göra vad du vill tänkte jag säga, men jag sa inte det). Sen pratade vi lite allmänt, och det visade sig att hon hade gått en serieteckningskurs på universitet i Karlstad i höstas. Fast nu bodde hon i Stockholm tror jag. Eftersom hon hade en piratflagga och tecknade serier var jag självklart tvungen att fråga om hon var medlem i fantomenklubben. Det visade sig att hon faktiskt var stormästare, det är sånt som imponerar på mig. Sen sa hon plötsligt att hon måste tillbaka till sina vänner i tältet och lika plötsligt som hon dykt upp försvann hon igen. Kvar stod jag utan namn eller telefonnummer bara med ett ansikte inristat i skallen. Men det känns okej ändå fast det inte blev någonting, hon var ju en dröm och drömmar brukar försvinna. Jag såg henne igen dagen efter men hon var med sina kompisar då och jag var med mina kompisar och hon verkade inte se mig. Hon var inte fullt lika fin i klart dagsljus heller.

Vid tolv på fredagen kom David, Daniel, Joel och Jocke från Stockholm. Jag mötte dom vid stationen och sen traskade vi iväg till campingen. Fredagens fösta konsert var Timo Räisänen halv fyra. Den var första gången jag såg Timo och det var väl en helt okej spelning men inte mer än så. Det klickar aldrig riktigt mellan mig och Timo, en del av låtarna känns bara för tråkiga och intetsägande. Det är ju inte dåligt men jag har ändå en känsla av att han kan mer än han visar. Dessutom verkar jag vara den ende som inte gillar ?Fear No Darkness, Promised Child?. Hur som helst är det i alla fall rätt kul att han har gjort till sin grej att klä av sig på överkroppen under alla spelningarna och att publiken står och skriker ?Andra knappen! Andra knappen!? när han börjar knäppa upp skjortan.
Efter Timo kollade jag lite på Alf som spelade på en av dom mindre scenerna. Tyvärr hade han inget band med sig, jag tror att det skulle ha lyft spelningen lite. Istället sjöng han sina visor och spelade på sin akustiska gitarr. Trots det är inte Alf någon typisk Singer/Songwriter, han texter är lite för enkla och hans melodier lite för poppiga för det. Bäst var ?Kunde vart jag?, då han bytte till elgitarr, och ?Augustibrev?. Han avslutade med en låt som han skrivit färdigt dagen innan, det är starkt.

Efter Alf var det inget som jag direkt ville se. Både Silver Jews och Elias & The Wizzkids är band som jag har hört ska vara bra i olika sammanhang men jag har inte hört dom själv och eftersom det var flera artister jag verkligen ville se på kvällen orkade jag inte springa och kolla på okända artister hela eftermiddagen. Jag mötte upp mina kamrater som stannat kvar på campingen och vi drack bärsa och käkade. Gick in till festivalområdet igen för att se på Ed Harcourt vid halv åtta. Mina märkliga vänner ville hellre se Sahara Hotnights, fast det var i alla fall ett bättre val än dom stackarna som gick och såg Lena Ph som också spelade samtidigt. Ed kom ut i Willy Wonka-solglasögon och gjorde en helt makalös konsert. Dom andra två konserterna jag har sett med honom har varit bra men jag har ändå känt mig lite besviken efteråt. Så var det inte alls på den här, han spelade mycket från ?Here Be Monsters? kanske är det fortfarande den plattan han själv håller högst. Men också mycket från senaste skivan förstås som i mina öron är minst lika bra. Det vackraste ögonblicket var när han spelade ?Underneath The Heart of Darkness? och därefter ?Until Tomorrow Then?. I sista låten pekade han ut tio personer i publiken som fick komma upp på scenen och sjunga med i ?Revolution In The Heart?. Om jag hade kommit ihåg att ta på mig min Ed Harcourt t-shirt innan konserten hade han kanske sett det också hade jag kanske också fått komma upp. Eller kanske inte. Men jag lyckades i alla fall fånga Ed Harcourts Last Cigarette som han slängde ut i publiken och det kändes bra.

Sprang iväg och såg dom sista låtarna med Sahara Hotnights efter att Eds konsert var slut, dom spelade på en scen som egentligen var alldeles för liten för dom så det var helt packat med folk.
Jag hade aldrig hört New York Dolls förut men däremot har man ju läst om hur bra dom var och hur många band dom har inspirerat osv. År 2006 med bara två orginalmedlemmar kvar är dom väl säkert lika långt ifrån i kvalitet som i tid jämfört med när dom slog igenom. Men det gjorde rätt bra ifrån sig ändå, sångaren både lät och såg ut som en gammal Joey Ramone. Det jobbigaste att lyssna på var deras dåliga skämt mellan låtarna.
Kollade ett tag på Patti Smith efteråt. Det var fint men ärligt talat rätt långtråkigt dessutom var jag trött på att stå. Jag orkade inte gå och se Radio Dept. heller trots att det är ett av mina favoritband men jag såg dom för bara två månader sen och jag ska se dom igen nu på Arvikafestivalen.
Vi gick tillbaka till campingen en stund men sen ville folk dra tillbaka in på området för att se på Mando Diao. Jag ville väldigt gärna se Essex Green också som spelade samtidigt som Mando Diao men det var jag nog rätt ensam om att vilja tror jag. Jag var lite trött på att springa på konserter själv så till slut föll jag för trycket och hängde med på Mando Diao, vi var ju trots allt i Borlänge. Jag gillade den första skivan ?Bring ?Em In? när den kom, sen dess har jag inte brytt mig så mycket om Mando Diao men det var en grym spelning, helt klart. Men jag tyckte ändå lite synd om Essex Green det var säkert en rätt liten publik på deras konsert.
Återvände sedan till campingen och drack till sex ungefär. Men eftersom jag började dricka på allvar vid två på natten (efter alla konserter) blev jag inte så jättefull ändå.

Första spelningen på lördagen var Hell On Wheels. Publiken var något större än när jag såg dom sist i Karlstad och ljudet var betydligt bättre. Men jag tycker fortfarande synd om dom, dom är värda att spela på en större scen än en av dom två minsta på festivalen. Men dom imponerade i alla fall och sångaren kom med några av sina typiskt ironiska kommentarer mellan låtarna (?Nu ska vi spela en hit. Vi skriver bara hitlåtar, vi badar i champagne och vaknar frampå eftermiddagen och snortar knark hela dagen. Eller inte.?)
Såg dom sista låtarna på Kristian Antilla som spelade på en scen utanför samtidigt. Har aldrig lånat Kristian Antilla mitt öra, men jag kanske borde göra det. Lät inte helt dumt det jag hörde i alla fall. Framåt kvällen var det dags för en olycklig krock i programmet igen. Den här gången mellan Håkan Hellström och Suburban kids With Biblical Names. Nu är det förvisso så att jag har sett Håkan fem gånger tidigare, SKWBN däremot har jag aldrig sett live. Om man bara gick på det skulle jag ju ha sett SKWBN såklart men jag var trots allt rätt sugen på att se Håkan en sjätte gång. Tänkte i alla fall se början av SKWBN och sedan springa iväg till Håkankonserten men mitt sällskap skulle först ta ut pengar och sen äta och plötsligt var klockan rätt mycket.
Jag vet ingen annan artist som jag skulle vilja se sex gånger under loppet av tre-fyra år. Men Håkan är alltid Håkan som det gamla ordspråket lyder och man brukar inte bli besviken. Och jag blev inte besviken heller. Kanske, kanske till och med den bästa spelningen jag har sett med honom. Jag var i alla fall så lycklig efteråt att jag var tvungen att köpa en t-shirt. Bäst var faktiskt låtarna från den nyaste skivan ?13?, ?Klubbland? och ?Jag hatar att jag älskar dig??. Delvis för att dom inte är lika uttjatade som vissa andra och för att han gjorde en fantastisk version av ?13?. Jag minns inte vad han heter, men den där saxofonisten som spelar i Håkans band numera är grymt bra också.
Var som vanligt rätt utmattad efter Håkan-spelningen. Jag fick inte tag på mina vänner heller så jag gick själv och kollade först på Caesars lite och sen en stund på Nationalteatern. Dom var rätt kul att se båda två, fast på olika sätt förstås. Nationalteatern hade mängder med gäster på scenen. Bl.a. Stefan Sundström, Håkan var tydligen också tillfrågad men han var kanske fortfarande för trött efter sin egna spelning.
Tre spelningar till blev det faktiskt innan dagen var till ända. Närmare bestämt Thåström, Teddybears STHLM och Cardigans.
Thåström konsert var i princip densamma som den han gjorde i Karlstad för några månader sen. Men jag klagar inte, det var bra låtar rakt igenom och ett flertal var till och med bättre än på skiva. Han spelade en Ebba-låt och en Imperiet-låt; ?Jag tittar på TV? respektive ?Du ska va President? annars höll han sig till solomaterialet.
Teddybears-spelningen var så sjukt mycket roligare än jag trodde den skulle bli. Dom har ju trots allt ett par ordentliga dansgolvsvältare på samvetet. Antagligen den konserten jag både skrattade mest och dansade mest under. Det är nog bara Teddybears som kan komma undan med att blanda in såväl Cornelis ?Turistens Klagan? (?Lalalalalalaj??) och Guns N? Roses ?Paradise City? i sina låtar. Dom är verkligen inte rädda för att tappa någon sorts cred utan kan göra precis vad som faller dom in.
Slutligen såg jag sista halvtimmen på Cardigans. Det var fint. Nina är fin och det mesta med Cardigans, både dom äldre och dom nya låtarna är rätt fina. Men jag kommer nog ändå alltid att tycka att A Camp, Ninas soloskiva, är bättre än allt Cardigans har gjort. Men det var en fin avslutning på festivalen.

Eftersom jag skulle köra bil på morgonen idag drack jag bara en öl efter Cardiganskonserten. Med andra ord var det en rätt nykter festival för min del och ännu nyktrare blir det ju på Arvika. Men det kan faktiskt vara kul ändå, hur dumt det än låter. Vi träffade en sjuk kille på lördagnatten också som underhöll oss med historier om när han försökte rädda livet på ett rådjur om hans mamma som var väldigt bra på fia med knuff och när han välte bajamajor. Det sista var kanske inte så jävla kul egentligen. Helt sanslös kille.

Så, det blev jävligt mycket längre än jag trodde det här så nu måste jag nog sätta punkt. Jag har sovit kanske åtta timmar totalt under festivalen ändå är jag fortfarande inte så trött, hoppas bara att jag inte kommer vara helt utmattad under Arvikafestivalen.

Bakom hockeyhjälmar och skydd

I drömmarna står jag alltid på skolgården och andas
in styrka
men ut kommer ändå alltid rädslan

Rädslan för att bli vald sist
såväl på fotbollsplanen
som på högstadiediscot

Rädslan för alla dom som andades
ut styrka
som ett försvar
mot allt som var
främmande
bögigt
och estetiskt


*

Jag väcks ur mina drömmerier av att någon ropar mitt namn
det har blivit dags att äntra scenen igen

Jag spelar huvdrollen i
det existensialistiska dramat
"Kameleonten"
i alldeles för många akter

Jag svettas floder
och glömmer alltid vad jag ska säga
men trots det spelar jag så jävla bra
nästan som om det vore på riktigt...


*

Vi är alla lika rädda
enda skillnaden är att vissa
har rädslan stämplad i pannan
och andra gömmer den bakom
hockeyhjälmar och skydd

Timmarna med Sten-Åke

 Som jag minns det så snöade det alltid
alla dom där timmarna då jag
satt längst bak i klassrummet
stirrade ut genom fönstret
räknade sekunder istället för tal
och fyllde räknehäftet med låtcitat
istället för siffror

Mellan dom där fyra väggarna
var verkligheten alltid konstant
mellan dom där fyra väggarna
hade en fråga alltid bara ett rätt svar
och ibland ville jag skrika att det var fel
att livet var alldeles för mångfascetterat
för att hålla sig inom logikens stränga ramar

Ibland vill jag skrika
men istället nöjde jag mig med att le
för jag visste att så snart jag gick ut i korridoren igen
skulle lagarna sluta gälla
men du däremot skulle aldrig kunna ta dig därifrån
du var så
totalt
insnöad


Och än idag förstår jag inte riktigt
hur skolplanen kan ge så mycket utrymme
åt något som står inom parenteser

Våffeljärnet

”du lever än
jag hoppas nästan nu
att vi kommer undan

om du hör ett ljud
den mjuka handen vet
& sen så står jag där
i all oändlighet

det är bara frågan om när
det sker
det är bara frågan om när
det skall ske

för somliga
är deras tidsfördriv
bara ett våffeljärn
med sladden i
för somliga är deras sinnesfrid
bara ett våffeljärn
med handen i

det är bara frågan om när det sker
det är bara frågan om när det skall ske”

bob hund


Jag hälsar på mormor. Hon har ramlat och slagit sig, skadat armen, så hjälper henne att handla och att bära. Vi går sakta till affären och tillbaka, så sakta att jag måste anstränga mig. Jag tänker på hur omständigt allt blir när man blir gammal. hur några vardagsysslor kan fylla upp en hel dag. Men jag tror ändå att det är bra att hon är sysselsatt hela tiden.
När jag frågar om hon vill att jag ska duka av bordet säger hon att hon kan göra det själv och jag låter henne göra det. Så länge det finns envishet finns det hopp.
Min morfar dog innan jag föddes, numera har mormor en ”särbo” som bor i samma hus men några lägenheter längre bort. Jag vet inte varför dom inte flyttar ihop, antagligen för att dom har så mycket saker så det inte skulle få plats i en lägenhet. Den där envisheten jag ser glimta till i mormors ögon ibland ser jag aldrig i hans. Där finns bara bitterhet och uppgivenhet. Jag tror inte att han kommer orka hålla ut lika länge som mormor.

*

Jag läser en insändare i någon tidning hos mormor som gör mig så jäkla förbannad. Den handlar om att mp3-spelare borde förbjudas med motiveringen att dom som går och lyssnar på hög musik inte ser sig för i trafiken och att det är irriterande när någon lyssnar på hög musik i en buss t.ex. Till min förvåning är inte insändaren undertecknad av en arg pensionär utan ”två 17-åriga tjejer”.
Herregud säger jag bara.
Okej att en del kanske skulle behöva dämpa volymen när dom lyssnar på musik. Men liksom, förbjuda Mp3-spelare...
Man blir aldrig äldre än vad man gör sig.

*


I bilen på vägen hem lyssnar jag på Radio dept, ”Lesser matters”. den passar förvånansvärt bra i bil. Jag har lyssnat på Pet Grief mycket den senaste tiden för jag vill verkligen börja älska den lika mycket som jag älskar ”Lesser Matters”. Men det vill sig inte riktigt, jag hör att det är en väldigt bra skiva men den berör mig aldrig på samma sätt som Lesser Matters gör. Varje låt, varje sekund är så klockren så det är helt otroligt. ”Where damage isn’t already done” t.ex. måste vara den ultimata skrammelpoplåten. Jag har dessutom chansen att se dom både på Peace and Love och på Arvikafestivalen. Hoppas jag håller mig lite piggare på dom konserterna än när jag såg dom sist...