Pedro och mysteriet med kärleken

Det var en gång en pojke som hette Pedro. Ända sedan han var liten hade Pedro haft en sjukdom som gjorde att han inte under några som helst omständigheter fick gå utanför dörren. När han var liten brukade alltid hans mamma vara hemma och pyssla om honom och berätta sagor för honom, för hon var nämligen vad man på den här tiden brukade kalla hemmafru. Men när han var sju år kom de fram till att tiden var mogen för Pedro att klara sig på egen hand. Och hans mor, som var väldigt klok och förståndig trots att hon var en mor, kände sig trött på att bara sitta hemma hela dagarna medan hennes make var ute och försörjde familjen. Så hon skaffade sig ett jobb och lämnade Pedro ensam om dagarna i det stora och dystra huset.

 Nu kanske ni tycker att det var synd om Pedro men jag ska säga er att det inte alls var särskilt synd om Pedro. Huset var nämligen så stort att det tycktes finnas ett oändligt antal hemliga gångar för honom att utforska. Ofta brukade han ägna sina dagar åt att ströva omkring i de oändliga matsalsgångarna och skrika så det ekade i de lugubra salongerna. Men förr eller senare brukade det alltid sluta med att han hamnade i det enorma rum som kallades för biblioteket och där det fanns tusentals, nej miljontals, böcker att läsa. Men det var inte böckerna som i första hand intresserade Pedro. Nej, istället var det den tavla som satt på väggen som vette åt norr i biblioteket. Det var en mycket stor och praktfull tavla och så betagande att alla som såg den för första gången drog efter andan. Det är omöjligt att i ord beskriva hur tavlan såg ut så jag ska därför inte heller försöka. Men i alla fall var det så att ingen visste riktigt vem det var som hade målat tavlan och inte heller tycktes den ha någon titel. Men den kallades allmänt för ”Kärleken” och utifrån det lämnar jag åt läsaren själv att försöka föreställa sig hur den såg ut.

Tavlan var så stor och det utspelade sig så mycket i den att det var svårt att få något ordentligt helhetsintryck. Man fick helt enkelt ta fasta på någon detalj i tavlan och studera den och därefter gå vidare till nästa del.
Detta var just vad Pedro gjorde, varje dag gick han och ställde sig framför tavlan och såg på den med stora ögon. Han kunde stå där i flera timmar och försjunka i den så till den milda grad att han helt glömde bort världen utanför. Det mest fantastiska med tavlan var att varje gång han gick och ställde sig framför den så hade den förändrats lite. Det var som att personerna i tavlan var levande och gick runt och gjorde saker när inte Pedro såg på. Och därför tröttnade han heller aldrig på att se på tavlan.

En kväll när han låg och försökte sova tyckte han sig höra röster någonstans utifrån som sa att om man lägger handen på tavlan så kan man sugas in i den och till slut bli en del av tavlan. Detta lät ju väldigt lockande, tyckte Pedro, men på en gång lite skrämmande. Han hade ju fortfarande aldrig varit utanför dörren och han visste inte riktigt om han var redo att lämna sitt trygga hem för en värld där allt tycktes vara möjligt.

När han blev ännu några år äldre märkte Pedro att det nästan gjorde ont att se på tavlan. Den var så stor och vacker och själv var han så liten och ful. Ibland ställde han sig under tavlan och tänkte att om han hade tur så kanske den skulle ramla ner på honom och så skulle han sugas in i den utan att egentligen behöva göra någonting alls. Men detta hände förstås aldrig.

 Så en dag var tavlan nerplockad och undangömd. När han frågade sina föräldrar var den var någonstans svarade de bara att de hade kommit fram till att tavlan kanske kunde ha skadlig inverkan på pojken.
Pedro sökte igenom huset, i varje vinkel och vrå letade han och tillslut fann han den, i ett hörn uppe på vinden. På något sätt visste han att det var den trots att den såg så väldigt annorlunda ut nu. Helt plötsligt var den mycket mindre och inte alls lika storslagen och praktfull som förut. För första gången kunde Pedro se att den var långtifrån perfekt. Proportionerna var konstiga och ansiktsuttrycken överdrivna, nästan som om det var ett barn som hade målat den. Men ändå var det svårare än någonsin tidigare att slita blicken från den.

Pedro var nu så gammal att han inte längre trodde på det där om att man kunde sugas in i tavlan. ”Det är ju trots allt bara en tavla, hur farligt kan det vara egentligen” tänkte han och så la han sin darrande hand på den. Plötsligt var det som att rummet runtomkring honom började snurra och han såg hur handen började sjunka in i tavlan. Och rätt som det var befann sig hela han inuti tavlan och när han insåg detta kände han ett djupt lugn. På något sätt var det som att alla hans bekymmer hade stannat kvar i världen utanför. 

Och såvitt jag vet så befinner han sig fortfarande där inne. Och han är såååå lycklig.

(Insikt)

Det första vi måste inse är att
vi är nästan obetydliga att
solen, månen, oceanerna, träden, löven, fiskarna och allt annat
klarar sig väldigt bra utan oss.
Till och med betydligt bättre.

Det första vi måste inse är att
vi bara är en kort parentes.

Och det andra vi måste inse är att vi ska göra allt
för att fylla den parentesen med innehåll.

Det är så mycket som fortfarande inte har hänt

Vi skulle kanske kunna sluta här.


För vi är snart vuxna nu vi
kommer snart ha ett riktigt jobb nu där vi
får en bra lön och kanske ett barn eller
två kanske så det inte blir bortskämt och en
katt eller två kanske så katten inte blir ensam och
barnen har något att leka med och en
sommarstuga eller två kanske dit vi kan åka ibland när solen lyser och
vattnet glittrar och en båt som vi kanske kan
åka runt i och vinka lite så som dom
alltid gör på gamla kort och gamla filmer och...

nej, förresten jag

vet inte.Vi skulle kanske kunna ta alla upplevelser och minnen vi har och
sticka en halsduk som skulle räcka flera varv runt jorden så ingen
behövde frysa mer eller så skulle vi kanske kunna
bygga ett hus av dom där alla kunde bo så
ingen behövde sova på gatan mer men nu

minns jag plötsligt att
minnen är ett bräckligt byggmaterialJag minns ett snöbollskrig på förmiddagsrasten på Mjönässkolan och någon som blev instängd i ett torkskåp ända tills lärarna upptäckte att det hördes ett konstigt ljud därifrån, en kareokekväll på Tasmanien då jag och guiden vann en flaska vin för att vi sjöng American Pie,
en cykeltur på en tandem i Italien en
nakenfärd på en linbana på en fotbollsplan i Motala en
buske på en festival i Småland en
bruten arm för jag trodde jag kunde flyga ett
demolerat ansikte för jag trodde jag kunde gå genom väggar men du vet att


jag är ingen Stålman
på sin höjd en närsynt Clark Kent
jag är ingen Spindelman
på sin höjd en fumlig Peter Parker och
om det räcker kan du va min Lois Lane du kan
va min Mary Jane


Du måste bara lova att inte ge upp bara för att
vi snart är vuxna nu och det kan tyckas som att
det är över nu men tänk på alla
solar vi inte har sett alla
planeter vi inte har upptäckt tänk på
alla hjärtslag vi inte har hört än alla
melodier som fortfarande inte förtrollat våra sinnen alla
gator vi inte har trampat på alla hårstrån på ditt huvud som
jag fortfarande inte
har rört...


Vi skulle kanske kunna börja här.

Hagfors vs. Stureplan

Det finns två kategorier av människor jag hatar.

Den ena kategorien kan vi kalla för inskränkta småstadsjävlar. Med småstadsjävlar menar jag förstås inte alla som kommer från en småstad utan bara de personer som är fast i en mentalitet som jag tycker dominerar i småstäder, ni kommer se vad jag menar längre fram i texten. Den andra kategorin kan vi kort och gott kalla för brats och där är jag fan i mig beredd att dra alla över en kam.

Självklart hatar jag även nynassar, mansgrisar, religiösa fundamentalister och miljöterrorister men det blir inte riktigt lika intressant eftersom dom redan befinner sig på fel sida om lagen. Småstadsjävlarna och bratsen kanske inte gör något ont i laglig mening men deras värderingar och mål i livet uppfattar i alla fall jag som sjuka.


Man skulle lätt kunna tro att människor som har vuxit upp i lyx och överflöd i en storstad skulle bete sig annorlunda jämfört med dom som har vuxit upp i medelklasshem i svenska småstäder. Men det är inte riktigt så enkelt.
Eftersom jag är uppvuxen på landet och aldrig har bott i Stockholm har jag (tack och lov) aldrig behövt umgås med några riktiga brats. Därför är det kanske möjligt att jag har vissa fördomar. Men jag tror inte det. Man behöver bara gå in på stureplan.se för att ens fördomar ska bli besannade hundra gånger om. Det är en fixering av flärd, lyx och yta som gör att jag vill spy.

I små svenska landsortshålor dyker också denna dyrkan av allt detta upp fast i en något annorlunda form. Många som växer upp där har som mål i livet att komma med på tv eller bli fotograferad på någon kändisfest även om dom aldrig skulle erkänna det. Utåt sett hatar dom bratmentaliteten men innerst inne ser dom ändå upp till dessa personer som personer som har ?lyckats?. I synnerhet ser man upp till personer som kommer från den lilla hålan men som har gått och blivit rika och berömda. Att uttala något negativt om såna personer, om man råkar komma från den lilla hålan, är ungefär detsamma som att svära i kyrkan. Min erfarenhet av det klassiska jantelagstänkandet är inte så mycket att man inte ska tro att man är något, men om man tror att man är något ska man också leva upp till det genom att bli känd.


 

Lite förenklat skulle man väl kunna säga att det är en lokalpatriotisk och kapitalistisk anda som dominerar oavsett om man befinner sig i Hagfors eller på Stureplan (att många människor i glesbygden röstar socialdemokratiskt är irrelevant så länge den allmänna uppfattningen fortfarande är att en god inkomst är ett tecken på att man har lyckats). Det är ?The American Dream? fast i svensk tappning.


 

Den stora skillnaden ligger egentligen bara i distansen och självironin. Bratsen kan kosta på sig att vara självironiska, dom kan skämta om att dom har varit ute och shoppat för 50 000. Fast egentligen är det ju bara en täckmantel för at få skryta lite.

Så om man ska säga något positivt om småstadsjävlarna är det väl att dom i alla fall inte är lika blaserade och distanserade. Dom försöker inte hymla med vad dom tycker helt enkelt och det kan jag uppskatta. Till skillnad från bratsen som kanske vet med sig att dom beter sig som svin men istället för att se sig själva i spegeln bara skrattar åt det.   


  

I grund och botten handlar allt detta givetvis om vanor och rädsla. Föds man med guldsked i munnen behöver man aldrig möta några utmaningar. Och om man inte gör det så finns det i alla fall en utstakad väg man kan gå för att nå dit. För det är ju rika och kända vi vill bli, eller hur?


Det lär väl inte bli nåt


jag skrev en sång idag. Den är extremt trallvänlig och catchy men hela tiden när jag skrev den kändes det som att den påminde väldigt mycket om en annan låt. När jag nästan var klar kom jag på vilken låt det var nämligen "Vi kommer att dö samtidigt du och jag" med Säkert! (alias Annika Norlin).
Kanske inte så konstigt i och för sig med tanke på hur mycket den spelas på radio och hur lätt den sätter sig på hjärnan.
I alla fall här har ni texten, eftersom jag fortfarande inte har lyckats fixa så jag kan spela in musik, så får ni nöja er med den tills vidare.Alla runtomkring här är så snygga

speciella, trygga

i sig själva

dom kan välja och vraka säga ”Nej tack!” om dom vill

 


och dom vill.

 


Nej, dom vill inte alls.   

Men hey hey!

Du är rätt ful

(nästan lika ful som jag)

Hey hey!

Du är rätt full

(nästan lika full som jag)

Jag menar hey hey!

Du är egentligen rätt så snygg

(minst lika snygg som jag)

Och hey hey!

Du är rätt blyg

lika blyg som jag...


 

Så det lär väl inte bli nåt ikväll

heller...   

Och jag skulle väldigt gärna vilja dansa

man måste ju våga chansa

säger dom men jag vet inte om

jag reser mig så

så kanske du går

ja du kanske går

 

Så snälla gå inte!

Men gå då!

Gå då!

Hej då då!   

Men hey hey!

Du är rätt ful

(nästan lika ful som jag)

Hey hey!

Du är rätt full

(nästan lika full som jag)

Jag menar hey hey!

Du egentligen rätt så snygg

(minst lika snygg som jag)

Och hey hey!

Du är rätt blyg

lika blyg som jag...

 

Så det lär väl inte bli nåt ikväll

heller...   

Klockan är tre jag står i korvkioskkön

och beställer en pommes

med ketchup

bakom mig står en man

han

är glad för att Sverige vann

nån hockeymatch nånstans


 

Och jag vet inte varför jag vill slå honom på käften.   

Men hey hey!

Du är rätt ful

(nästan lika ful som jag)

Hey hey!

Du är rätt full

(nästan lika full som jag)

Jag sa hey hey!

Du är egentligen rätt så snygg

(minst lika snygg som jag)

Och hey hey!

Du är rätt blyg

lika blyg som jag...


 

Så det lär väl inte bli nåt ikväll

heller...


 

NEJ!


Hej konsument!


Jag har en del intressanta saker på hjärtat som jag skulle kunna skriva om men jag har inte riktigt orken ikväll, så det blir en till putslustig lista. Jag gillar den där "Hej konsument"-spalten som brukar vara i DN:s På Stan, så jag kör en sån.


Senaste impulsköp: En bacon- och ostkorv med bröd i Hallsberg
Favoritdrink: Är Tequila en drink? Jag tar den i alla fall, den brukar göra susen
Här äter jag lyxmiddag: Hemma hos mamma
Här bjuder jag mamma på middag: Nej, nej... det är hon som bjuder mig på middag
Bästa lunchmaten: En pastasallad
Favoritgrönsak: Hård kamp mellan moroten och sparrisen
Favoritmärke: KRAV-märket såklart!
Bästa nu levande artist: Svår fråga. Bruce kanske. Eller Håkan.
Rockstjärna jag vill träffa: Bruce igen. Och Tom Waits hade varit coolt.
Modeförebild: Men vafan! Det verkar som det är meningen att jag ska svara Bruce på alla frågor. Men jag säger väl John Lennon då. Och Kusin Knase.
Favoritgata: Kanske ingen gata men vägen längsmed kanalen i Motala.
Galleri: Moderna museet?
Favvosajt: www.dagensskiva.com/discuss.asp (såklart)
Favoritfärg: den röda
Så mycket spenderar jag på kläder: nte såvärst mycket. 1500-2000 om året kanske?
Motionerar: Nej, vad är det?
Mest överskattade affär: Dressman. Och dom flesta andra klädaffärer.
Dansar helst till: Motown- eller indiehits.
Favoritpoet: Majakovskij, Tomas Öberg och en massa folk på poeter.se
Fulaste färg på kläder: Rosa är faktiskt inte särskilt snyggt. Särskilt inte rosa byxor.
Bästa snabbmaten: En kebabpizza med blandad sås
Favoritljud: Gistna pianotangenter och regndroppar mot glasrutor
Det dyraste jag någonsin köpt: Keyboarden (som jag har sålt igen)
Mode jag aldrig vill se igen: Platåskor. 80-talsfrisyrer. Läderbyxor. The list goes on and on....
Bästa fyllekäket: en grillad med strips
Bästa romanen: "Norwegian Wood" av Haruki Murakami
Reser helst till: London, New York eller Island.
En bra present: En blandskiva.
Favoritlyxartikel: Tandkräm.
Bästa sunkhaket: Bryggeriet i Motala.
Det värsta man kan ha på huvudet: Tokroliga kräftskivehattar.


Valdemar Möller är ständigt lika aktuell.
Am I a boy or a girl...

Am I a boy or a girl?
... or am I a bird?


Min kvinnliga sida:

[ ]
Köpt en hårfön?
[ ] Sminkat mig i annat avseende än att se rolig ut?
[ ] Följt med som smakråd vid en shoppingrunda?
[x] Pratat känslor?
[x] Tänkt på att matcha mina kläder?
[x] Berömt en person av manligt kön för sitt utseende?
[x] Ringt upp en person utan konkret syfte? (det har faktiskt hänt, men det är inte ofta)
[x] Funderat på namn åt mina barn?
[ ] Insett storheten hos Barbra Streisand?
[ ] Druckit Cosmopolitan?
[ ] Sett ett avsnitt av "Sex and the city"?
[ ] Sett två avsnitt av "Sex and the city"?
[x] Känt mig sugen på en kopp te?
[x] Känt glädje över att få blommor i present ?
[x] Gjort någonting romantiskt på eget initiativ?
[x] Blivit arg utan anledning?
[x] Gråtit efter 9 fyllda år?
[ ] Brytt mig om H&M:s val av modell?
[x] Pratat skvaller?
[x] Varit arg/sur utan att tala om det?
[x] Kramat en kille?
[x] Dansat?

Totalt: 14/22

Min manliga sida:

[x] Ljugit om hur mycket jag har druckit?
[x] Ätit en blodig stek?
[ ] Läst en biltidning? (Nja, bläddrat i kanske...)
[x] Framgångsrikt använt en borr, hammare och diverse andra redskap? (Jo, men för det mesta inte särskilt framgångsrikt...)
[ ] Lovat att ringa dagen efteråt och sedan struntat i det?
[ ] Skött grillen under en grillfest?
[x] Läst en bok av Jan Guillou?
[x] Läst ett nummer av slitz?
[ ] Dunkat någon i ryggen i syfte att få denne att känns sig uppskattad?
[x] Känt mig hungrig efter att ha ätit en hel pizza?
[ ] Gått på en Ulf Lundell-konsert ?
[ ] Använt händerna till att slå någon i syfte att skada denna person?
[ ] Sett alla Die Hard och Rockyfilmerna?
[x] Diskuterat bröst?
[ ] Gjort lumpen?
[x] Läst Nick Hornby?
[ ] Känt mig nödgad att bräcka någon i armbrytning?
[x] Känt mig häftig över att åka jättefort i en bil?
[ ] Enbart stirrat snettuppåt vid besök på en pissoar?
[x] Lagat någonting på egen hand?
[ ] Skrikit "kom igen nu gubbar" på en fotbollsplan?
[x] Tävlat i att dricka öl?

Totalt: 11/22


Slutsats: Jag är alltså en kvinna. Det var väl det jag alltid har trott men det känns ändå skönt att få det bekräftat. Nu kan jag äntligen byta namn till Valdemarina, köpa en snygg klänning och börja träna balett. Fantastiskt.

En hyllning till Obelix


För en dryg månad sen skrev jag en lista som jag kallade "mina hjältar". Det var en lista på personer som har inspirerat mig eller som jag bara tycker mycket om.
Så, för några dagar sen fick jag idén att skriva en hyllningstext till varje person på listan. När jag hade tänkt på det i två sekunder kom jag på att det skulle bli väldigt jobbigt att genomföra så jag tror jag skiter i det. Jag nöjer mig med att hylla en person istället, han som är såväl först som störst på listan nämligen ingen mindre än Obelix.

En hyllning till ObelixMan skulle kunna säga att Obelix är allt jag inte är men vill vara. Han är stor, han är stark, han har röda flätor, han har världens snyggaste byxor och framförallt har han en liten hund som heter Idefix (och som är ungefär lika stor som Obelix näsa).

Obelix är förvisso både barbarisk och egoistisk. Men han är aldrig egoistisk på det där Karlsson på taket-aktiga elakartade sättet. Han är egoistisk för att han inte vet bättre. Det är ju bara att kolla på en bild så ser man att hans huvud inte är särskilt stort, han tänker helt enkelt med magen och hjärtat (något som kanske fler borde prova på ibland). 
Obelix har tre huvudintressen: att jaga (och äta) vildsvin, att leverera bautastenar (vart dom levereras är det ingen som riktigt vet, men levereras det ska dom) och att klå upp romare. Av dessa tre hobbies är det väl kanske den sista som har gjort att folk uppfattar Obelix som barbarisk. Men jag ber er kära vänner, ha förståelse. Har man ramlat ner i en gryta med trolldryck när man var liten så måste man rimligen ha en massa överskottsenergi att göra av med. Dessutom förtjänar romarna det, kom ihåg att det är dom som är the evil guys.
Djurrättsaktivister tycker säkert även att det är fel att jaga vildsvin men tänk på att det kanske inte fanns så jävla mycket att göra i en gallisk by runt år 50 f. kr. Nåt ska man ju fördriva dagarna med. Och i och med att han jagar dom själv blir det i alla fall inga långa transporter för dom stackars vildsvinen.

Obelix talar direkt till det stora barnet i oss alla och om jag fick välja skulle jag mycket hellre vilja vara Obelix än den ständigt lika mesige och politiskt korrekta Asterix.

Till slut några tips på bra Asterix-album där Obelix spelar en viktig roll, till alla er Obelix-fans out there:

Resan över Atlanten (Asterix och Obelix upptäcker Amerika)
Asterix drar i fält (Obelix blir kär!)
Obelix på Galejan (Obelix blir barn på nytt, dessutom gör Kirk Douglas ett gästspel som den förrymde fången Spartakis)   

Fint väder för ett luftangrepp

Fint väder för ett luftangrepp
Det är en sällsamt vacker dag

En sån dag som man helst vill
fånga i en burk
förvara under sängen
och ibland plocka fram och
lukta på

En sån dag som man kan se ända till Mariannelund
om man blir upphissad i en flaggstång

Det är en sån dag då man
plötsligt inser hur
kort livet är


Det är dagen då alla sanningar lyfter från sina landningsbanor

möts

kolliderar

kraschar


Marken vibrerar av röster

molnen har ögon

ögonsnibbar och öronbryn väntar spänt på en startsignal


Det är en sällsynt vacker dag

En sån dag då olja färgar hav blänkande svarta

En sån dag då napalmbomber lyser upp städerna
och människorna i dom springer runt runt i en
festlig elddans

En sån dag då en nyhetssammanfattning pressas in
mellan två actionfilmer och man plötsligt inser

hur kort livet är


Det är en sån dag då jag kan gå ut men
väljer att stanna inne
inte av rädsla för att få ett flygplan i huvudet men
för att slippa möta det vi kallar verkligheten


Istället står jag kvar i mitt rum och gläntar lite på persiennen

i ett visst läge
tycker jag mig se någonting
mellan natt och dag
mellan man och kvinna
mellan liv och död

Nästa sekund är det borta men

det är fortfarande en sällsamt vacker dag

Minnesbilder

 När jag sluter ögonen ser jag mig själv på en fest någonstans. Jag vet inte vad jag gör där. Jag är väldigt liten, alla andra är väldigt stora. Mina föräldrar är också där någonstans, men var vet jag inte riktigt. När jag vänder mig om får jag syn på zigenarpojken. Han har trasiga tänder och en lugg som går ner framför ögonen på honom. Han viskar något i örat på mig på ett språk jag inte förstår, sen tar han tag i handen på mig och drar med mig ut i natten.
Stolt leder han mig runt och visar upp alla cirkusvagnarna. Han plockar upp ett munspel och börjar spela en melodi. Den är vacker och jag säger att jag alltid ska komma ihåg den, som ett minne. Han tar fram en stor världskarta också, pekar på platserna han har besökt och berättar märkliga historier. Plötsligt kommer hans pappa in. Han är stor som ett hus eller två och arg som ett bi. Han viftar med armarna och skriker att vi ska ut därifrån.


Jag vet inte vad cirkusvagnarna gjorde där egentligen. Inte zigenarpojken heller för den delen. Efter detta blev vi jagade av spöken. Men det kanske jag har drömt. Jag drömde ofta på den här tiden. Ibland kunde jag vakna mitt i natten och skrika jättelänge. Jag vet inte varför jag skrek. Det finns egentligen ingen anledning att skrika om det inte är för att man vill nå någon långt borta. Ändå gör vi det ibland. Helt utan anledning. Det finns inte heller någon anledning till att gråta. Jag gråter också ibland...Att gråta kräver ganska mycket energi, det är därför svårt att göra så mycket annat när man gråter. Med andra ord är det ett väldigt slöseri med tid. Det är bättre att skratta. Då lever man längre. En del människor skrattar nästan alltid. Dom tycker allt är roligt. Särskilt såna som är publik på TV, dom skrattar åt alla skämt. Ibland önskar jag att jag var en sån. En sån som skrattar åt allt. En sån som tar livet med en klackspark.Det är svårt att göra klacksparkar. I alla fall snygga sådana. Jag spelade fotboll ett tag. Jag gjorde aldrig några mål men det gjorde inget för det viktiga var inte att göra mål. Det viktiga var att ha roligt. Jag hade inte så roligt heller. Jag vet inte om det berodde på att jag inte gjorde några mål.Jag slutade spela fotboll sen och började spela piano. Jag hade en pianolärare som kunde prata väldigt fort. En gång tänkte jag att det var synd att det inte fanns någon maskin som räknade ut hur fort folk pratar. Jag är övertygad om att hon pratade i minst 180 km/h. Jag har svårt för att höra vad folk säger när dom pratar fort. Jag börjar ofta tänka på annat. Dom flesta pratar också om väldigt ointressanta saker. Dom säger bara ord och meningar som dom har sagt tusen gånger förut. Man skulle kunna spela in allt man säger i en vecka. Sen skulle man kunna bära med sig bandspelaren jämt och bara trycka på "play" på valfritt ställe när någon frågar en något. Jag är övertygad om att livet skulle bli mycket roligare då. Kanske skulle vi skratta mer då. Och kanske skulle vi leva längre. Om man nu vill leva längre.Jag tycker ofta att livet är ganska tråkigt. Jag tycker ofta att det bara smakar damm och plast istället för gullviva och kaprifol. Jag vet visserligen inte hur gullviva och kaprifol smakar, men det låter gott. På midsommarafton brukar jag plocka blommor. För att visa att jag är en man har jag alltid en öl i vänsterhanden. Den senaste meningen bör läsas som en ironi. Barn förstår inte ironier. Det är för att dom tar allt på så stort allvar. Trots det skrattar dom mycket oftare än man gör när man blir äldre. Skratt och allvar behöver inte nödvändigtvis stå i motsats till varandra. När man blir äldre lär man sig att det är farligt att ta allt på så stort allvar. Man kan bli sån. Allvarlig alltså.Det finns inte så många allvarliga människor längre. Det kanske aldrig har funnits. Det kanske bara är jag som inbillar mig att folk var allvarligare förr. Det ser ut så, på fotografierna. Folk stirrar hårt in i kamerorna. Det är inte så många som stirrar idag. Det är fult att stirra på folk. En gång stirrade jag på en kille som var störd i huvudet. Han satt och höll på och gjorde något med fingrarna. Mamma sa att jag inte skulle stirra på honom. Men jag tyckte det var intressant det där han gjorde med fingrarna. Vi gick av vid nästa hållplats och åt en korv på sibylla. Det var senap på korven fast hon visste att jag inte tyckte om senap. Jag var arg på henne en stund. Det regnade ganska mycket den dagen och vi hade ett paraply som vi gick under.Jag vet inte vem det var som uppfann paraplyet men det måste ha varit en väldigt fiffig person. En annan fiffig person var han som uppfann kaviartuben. Om man vänder på korken på tuben kan man sticka hål. Det är sånt som jag imponeras av. En annan sak jag imponeras av är människor som kan väldigt mycket om någon väldigt oviktig sak. Jag imponeras inte så mycket av kunskapen som av att dom har ägnat så mycket tid åt något som de flesta betraktar som meningslöst. Jag gillar meningslösheter. jag gillar att sitta i timmar och lägga pussel som jag sedan förstör. Jag gillar att sitta och improvisera fram melodier på pianot. Melodier som jag sedan glömmer bort.

Jag har glömt hur melodin gick till den där låten som zigenarpojken spelade på munspelet. Jag lovade honom att komma ihåg men nu har jag glömt. Jag glömmer så lätt allting. Alla ord, alla tankar, all musik. Jag försöker hålla kvar dom men dom bara försvinner iväg.

I slutet finns bara bilderna kvar.

For you - Bruce Springsteen

Är det inte världens vackraste låttext, så säg?


Princess cards she sends me
with her regards;
Oh, barroom eyes shine vacancy
to see her you gotta look hard.

Wounded deep in battle,
I stand stuffed like some soldier undaunted
to her cheshire smile,
I'll stand on file,
she's all I ever wanted...


But you let your blue walls get in the way of these facts.
Honey, get your carpetbaggers off my back.
You wouldn't even give me time to recover my tracks.
You said: "Here's you mirror, and your balls and your jacks."
But they're not what I came here for,
and I'm sure you see that too.

I came for you, for you
I came for you.
But you did not need my urgency.
I came for you, for you
I came for you.
But your life was one long emergency.
And you cloud line urges me
and my electric surges free.


Crawl into my ambulance
your pulse is getting weak.
Reveal yourself all now  to me, girl,
while you've got the strength to speak.

'Cause they're waiting for you at Bellevue
with their oxygen masks.
But I could give it all to you now
if only you could ask.


And don't call for your surgeon
even he says it's too late.
It's not your lungs this time,
it's the heart that holds your fate.
Don't give me my money, honey,
I don't want it back.
You and your pony face and your union jack;
we'll take your local joker and teach him how to act.
I swear I was never that way
even when I cracked
didn't you think I knew that you were...


Born with the power of a locomotive,
able to leap tall buildings in a single bound?
And your Chelsea suicide with no apparent motive;
you could laugh and cry in a single sound.

And your strength is devasting
in the face of all these odds.
Remember how I kept you waiting
when it was my turn to play the god.


But you were not quite half so proud
when I found you broken on the beach.
Remember how I poured salt on your tounge
and hung just out of reach.

And the band played the homecoming theme
as I caressed you cheek.
That ragged, jagged melody
she still clings to me like a leach.

But that medal you always wore on your chest
always got in the way,
like a little girl with a trophy
so soft to buy her way.
We wear both hitchhikers but you
had your ear turned to the roar
of some metal-tempered engine
on an alien, distant shore.
So you left to find a better reason
than the one we were living for.

But it's not that nursery mouth
I came back for.
It's not the way you stretched
out on the floor.
'Cause I've broken all your windows
and I've rammed through all your doors
and who am I to ask you
to lick my  sores?
And you should know that's true...

I came for you, for you
I came for you.
But you did not need my urgency.
I came for you, for you
Yeah, I came for you.
But your life was just one long emergency.
And your cloud line urges me.
And you electric heart sets me free.