Topp 11: Regissörer

Jag försökte men det gick inte att välja bort någon av dom här regissörerna så därför blir det en topp 11-lista istället för en topp 10.



11. Akira Kurosawa

Jag har visserligen inte sett så många av hans filmer men dom två klassiska samurajfilmerna, "De sju samurajerna" och "Yojimbo - Livvakten" är fantastiska både filmiskt och berättarmässigt. Likaså några lite mer underskattade filmer som "Dodes'ka-den", "Vägvisaren" och "Akira Kurosawas drömmar".



10. Ingmar Bergman

Samma här. Har inte alls sett mycket. Men jag tycker i alla fall att "Fanny och Alexander" är den bästa svenska filmen någonsin (trots längden). Annars gillar jag också "Såsom i en spegel" och "Viskningar och Rop". "Det sjunde inseglet" är ju också bra i och för sig men kanske liiite överskattad.



9. Francis Ford Coppola

Om det inte var för Gudfadern-filmerna och "Apocalypse" hade han aldrig kommit med på den här listan. För annars har han väl inte gjort så mycket mästerliga filmer (i alla fall inte som jag har sett). Men har man gjort Gudfadern har man rätt göra vad fan man vill sen. Han får regissera reklam för diskmedel om han känner för det han har ändå gjort Gudfadern I och II.


8. Martin Scorsese

Okej, jag erkänner, jag har fortfarande inte sett "Taxi Driver". Det är förmodligen en brist i min allmänbildning. Men jag har sett rätt mycket annat av Scorsese, "Maffiabröder", "Casino", "Tjuren från Bronx", "King of Comedy", "Mean Streets" (med den märkliga svenska titeln "Dödspolarna") och "Departed" till exempel.

Alla dom nämnda filmerna är värda 4/5. Han har också gjort två fantastiska musikdomkumentärer som är värda 5/5, "The Last Waltz" (om The Band) och "No Direction Home" (om Bob Dylan). En riktigt stabil regissör.



7. David Lynch

Lynch är förmodligen den mest egensinnige och kompromisslöse regissören på den här listan. Fast det behöver inte betyda att han är bäst. Men det är svårt att värja sig för stämningarna i "Lost Highway", "Blue Velvet" och "Twin Peaks". Min personliga favorit är annars "Elefantmannen" som är en rätt enkel historia men väldigt vackert filmad och väldigt gripande.


6. Tim Burton

Tim Burton är väl lite "David Lynch-light". Han gör ju också väldigt skruvade filmer men kanske inte fullt så skruvade som Lynch. Om man accepterar att magiska och oförklarliga saker kan inträffa brukar det i alla fall för det mesta gå att förstå hans filmer. Mina favoriter är "Big Fish" och "Edvard Scissorhands" (lite dåligt att jag varken har sett "Nightmare Before Christmas" eller "Corpse Bride"). Dessutom har han ju den goda smaken att ofta samarbeta med en av USA:s bästa skådespelare (gissa vem).


5. Bröderna Cohen

Det brukar alltid stå att det är Joel Cohen som regisserar filmerna och att Ethan Cohen skriver manuset men jag tror dom samarbetar rätt mycket. Whatever, det viktiga är att "O Brother Where Art Thou", "The Big Lebowski" och "Fargo" är helt fantastiska filmer.


4. Jean-Pierre Jeunet

Har man gjort två av världens vackraste filmer så är det klart att man måste vara med på en sån här lista. Jag pratar om "Amelie från Monmartre" och "Delikatessen". Dessutom är jag rätt säker på att jag kommer att älska "De förlorade barns stad" när jag äntligen ser den. En lite kul grej är att han har regisserat en av Alien-filmerna också...


3. Alejandro González Iñárritu

Det sägs visserligen att det inte är Alejandro utan manusförfattaren han har jobbat med i sin trilogi "Amores Perros"-"21 Gram"-"Babel" som ligger bakom den invecklade berättarstrukturen. Så all cred till honom egentligen. Men ändå, jag tror nog att regissören har betytt rätt mycket för dom här filmerna. Han har hittills inte gjort en enda medelmåttig film, det är stort.


2. Quentin Tarantino

Det går inte riktigt att beskriva i ord hur cool "Pulp Fiction" är. Eller "Reservoir Dogs" med för den delen. "Kill Bill"-filmerna är ju också rätt coola men själva storyn i dom tycker jag inte alls håller samma klass som i hans tidigare filmer. Nåväl, en anledning till att han kommer så högt upp är också att det inte finns någon annan regissör som använder sig av lika cool musik i sina filmer.


1. Stanley Kubrick

Den ende regissör som jag visste på förhand var på listan han skulle hamna. Kubrick är störst helt enkelt. "Clockwork Orange" är kanske världens bästa film, i alla fall en av världens 5 bästa filmer. Jag köpte en box med 8 Kubrick-filmer när jag var typ 15, det kan vara mitt livs bästa köp. Förutom "Clockwork Orange" ingick "The Shining", "Dr. Strangelove...", "Lolita", "Eyes Wide Shut", "Full Metal Jacket", "Barry Lyndon" och "2001" i boxen. Bara mästerverk.




Om någon har någon invändning mot den totala bristen på kvinnor på listan kan jag bara säga att regissör måste vara ett rätt mansdominerat yrke. Jag kommer faktiskt bara på en enda kvinnlig regissör jag gillar, Sofia Coppola. Hon kom dock inte med på listan.


Någon av dom närmaste dagarna kommer jag göra en lista på skådespelare också.


Kommentarer
Postat av: emma

jag saknar pedro almodovar, annars bra lista. (:

Postat av: Jonatan

Jag sitter här och läser lite arkiverat på din blogg innan jag ska börja jobba och är bara tvungen att klaga på din lista över regissörer. Stanley Kubrick är välförtjänt etta (Jag älskar Barry Lyndon i synnerhet)men hur kan varken Cassavattes eller Fassbinder inte ens vara med? Borde verkligen haft andra represitive tredje platsen..

2007-12-06 @ 14:00:26
URL: http://koksilasten.blogg.se/
Postat av: valle

Jag har sett för lite av både Fassbinder och Cassavetes. Men det är mycket möjligt att du har rätt.

2007-12-06 @ 22:46:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback