Ett lejon med röd halsduk

Du knackar på dörren ? tre hårda knackningar, vår hemliga portkod som vi hittade på när vi var små och den källare jag bor i nu var vårt hemliga tillhåll. För ett ögonblick känns det nästan som att jag är där igen; vi kommer återigen sitta på golvet och rita upp nya världar, skapa egna språk och glömma verkligheten för några timmar. Men när jag öppnar ser jag att du är äldre nu. Jag ser att du har på dig den där blå klänningen, den som du ärvt av din farmor och som du nästan aldrig använder och jag ser att du har på dig halsbandet med ett lejon i. Du är född i lejonets tecken och jag tror egentligen inte på stjärntecken men om ett lejon betyder mod så kanske ändå att stjärnorna hade rätt den där gången.

Du är modig, jag brukar säga det till dig ibland och du brukar skaka på huvudet. Jag är inte modig, säger du, jag är livrädd. Men jag måste utmana min rädsla. Jag måste göra alla dom här vansinniga sakerna för annars skäms jag. Jag skäms inför mig själv och den där skammen äter upp mig när jag ligger i min säng och Gud det gör så ont. Gud det gör så ont. Känner inte du så också?
Jag nickar. Jo, men jag tror att jag har ett alltför starkt överjag. Det är ju därför jag dricker så mycket.
Äh, säger du. Du ska inte lita för mycket på Freud. Han var bara en pervers gubbe och nu är han död. Du säger det så lättsamt. Jag försöker styra över samtalet på något annat för jag vill inte prata om döden med dig. Jag kan fortfarande höra ambulanstjuten, jag kan fortfarande känna lukten från sjukhuskorridorerna, jag kan fortfarande se doktorernas bekymrade miner.

Men allt det där är minnen. Nu är nu. Du står i min hall och säger att det är dags. Nu är du redo. Jag nickar för jag vet att jag inte kan säga emot. Du har förberett dig för den här dagen länge nu. Du har gått och väntat in den. Varför den kommer just idag vet jag inte. Du har din hemliga kalender som du går efter och jag kan bara följa med. Jag blir chockad såklart men jag undviker att visa det. Du ler och plockar fram en flaska vin ur väskan du bär på. Jag ser att det finns fler flaskor. Jag blir ståendes kvar i hallen medan du tar fram glas, sätter på en skiva med Nick Drake och ställer fram stearinljus på bordet. Allt i en rörelse. Sen sätter du dig i soffan.
Slappna av nu för fan säger du. Det sista jag vill nu är att du ska vara spänd. Kom och sätt dig här.
Jag slår mig ner i soffan. Vi dricker och pratar, samtalsämnena växlar fram och tillbaka som dom alltid gjort. Du med ditt forscerade tempo, du nästan snubblar på orden, jag med mina nickningar. Vi pratar om när jag hade en tand som hängde löst i flera dagar och hur du brukade reta mig för att det gjorde ont när jag försökte äta, den gången när vi gömde oss på en cirkusvagn och följde med ända ner till Italien, den gången då vi upptäckte en helt ny planet och när vi kom på en medicin mot aids. Eller drömde vi bara? Men vi pratar också om dom plågsamma minnena; Alla inskränkta ungar som hatade dig och såg upp till dig på en och samma gång. Det var klart att dom var avundsjuka på dina röda lockar, det var klart att dom var avundsjuka på dig för att du vågade gå fram och börja hångla med vem som helst. Förstod du aldrig det? Jag minns allt som naglarna mot glas.

Du vet, du behöver inte, säger du plötsligt.
Jag vet, säger jag. Men jag vill. Jag har aldrig låtit dig göra någonting utan mig tidigare, varför skulle jag sluta nu? Vi har alltid gjort allting tillsammans. Delvis därför är du mer som en syster än en flickvän för mig. Faktiskt. Vår vänskap går så långt tillbaka, innnan vi visste något om såna känslor. Jag skulle aldrig kunna älska med dig, det skulle bara kännas fel.

Jag reser mig upp för att gå på toa och känner hur det snurrar, vinet har redan sabbat balanssinnet. Du skrattar åt mig, som vanligt blir jag full mycket snabbare än du. När jag kommer tillbaka har du tagit på dig jackan igen. Du tar på dig din röda halsduk, virar den trehundra varv runt halsen. Själv har jag aldrig halsduk, jag tycker det är stickigt och obekvämt. Jag tror du också tycker det egentligen, men du bär den stolt ändå. I en småstad så kan en stickad halsduk vara en viktig symbol. Du är en av alla dom som vill visa att du är annorlunda. Men det som skiljer dig från dom andra är att du faktiskt är det, inte bara utanpå.
Kom,vi måste gå nu, säger du. Vi tar med oss vinet.

Vi går ner till lekparken, du sätter dig i en gunga och börjar gunga fram och tillbaks. Jag ställer mig bakom och skjuter på. Du skrattar, ett hysteriskt skratt. Som Marilyn Monroe tänker jag samtidigt som du hoppar. Du landar i snön en bit bort. Jag hjälper dig upp och du bara fortsätter skratta. Jag är fortfarande fullare än du men du har närmare till galenskapen. Du vågar släppa in demonerna på ett annat sätt, du till och med välkomnar dom medan jag gör allt jag kan för att behålla mitt förnuft och min sans.

Sen går vi. Vi roar oss med att kasta småstenar mot fönsterrutor ett tag. När dom kommer fram till fönstret springer vi iväg och gömmer oss.
Jag har nästan glömt vad det är vi håller på med när du plötsligt, utan att blinka, springer in genom dörren till ett höghus. Jag springer efter men du är snabbare, du ligger hela tiden en halv trappa före mig. Till slut når du takluckan och kommer ut på det snötäckta taket.

När jag kommer ut ser jag att du går längsmed kanten. Jag går bakom dig men vågar inte komma för nära. Jag vet vad du kommer att göra, du sa att det var dags, du sa att du var redo. Men trots det skriker jag. Du hör mig inte, du kan bara höra Nick Drake och Marilyn Monroe nu.
Det är kanske sex meter till nästa hustak. Jag vet att du kan hoppa längre än så, du tävlade i längdhopp i flera år innan du tröttnade på det som så mycket annat. Men nu är du full och det är kallt och halt. Du tar sats och springer. Jag skriker Nej! samtidigt som du hoppar. Du landar som en katt på andra sidan. Vi står där en stund på varsitt hustak och ser på varann. Ibland har vi varit så nära varann att jag nästan trott av vi var samma person men nu är vi kanske längre ifrån varann än någonsin tidigare. Jag går fram till kanten.
Är du verkligen, verkligen säker? Roper jag över taken. Tänk på när vi badade nakna i havet, när vi tog hand om en katt som nästan var död och vi hjälptes åt att få henne att må bra och när vi skolkade från gympan och tjuvrökte uppe i den där kojan. Fan, är det inte värt någonting?
Men det är ju just det det är! Skriker du tillbaka. Har du inte fattat det? Om jag hoppar nu kommer allt det där ändå finnas kvar. Men jag vill inte bli mamma, jag vill inte bli gammal, jag vill inte sitta på ett ålderdomshem och prata gamla minnen. Jag vill dö nu.
Du är en idiot! Skriker jag. Och förbannat jävla självisk!
Jag vet! Men jag sa att du inte behövde följa med.
Om du trodde att jag skulle sitta kvar och låta dig ta livet av dig på egen hand är du en ännu större idiot!

Du knäpper upp jackan och slänger ifrån dig den. Sen tar du av dig stövlarna och strumporna så du står barfota i snön. Du tar av dig halsduken och håller den i handen. Sen tar du sats igen, inte lika lång den här gången. Och du hoppar. I luften låter du halsduken veckla ut sig, som en röd svans. Du landar precis på kanten framför mig där jag sitter på knä. Du halkar och är på väg att ramla ner men jag får tag i den ena kanten på halsduken. Du håller hårt i den andra och din tyngd gör att jag ramlar framlänges men jag ligger fortfarande kvar på taket och du håller fortfarande hårt i den andra änden. Du tittar upp på mig och säger:
Du är fin.
Sen släpper du taget.

Efteråt: ambulanstjuten, gråten, dom upprörda rösterna, kramarna, klapparna på axeln.
Dom säger att det kommer att gå över och jag undrar vad det är som kommer att gå över.

Några veckor senare: Polisförhör. Dom ber mig skriva ner hela händelseförloppet. Jag skriver det här. Jag vet inte om det är vad dom vill ha men det är det enda jag kan skriva. Det är min berättelse om ett korkat jävla lejon med en alldeles för röd halsduk.


Hiroshima, min älskade - kom hit och hämta mig

Nu är den tiden på året då
folk låser dörrarna
drar ner persiennerna
speglar sig i skärmarna
och bunkrar upp med chips&cola som om det var dags för ett kärnvapenkrig och
kanske har det redan börjat.
 
Kanske har det redan börjat för jag
kan se hela Hiroshima i dina ögon darling jag
kan se hela Hiroshima höra skriken och hur någon spelar
"We'll meet again" på ett ostämt piano kan höra hur
en ljus gossopran sjunger "Deutchland deutchland über alles"
jag viskar att jag är rädd och du för dina smala pianofingrar
framför mina ögon men jag är inte rädd för det jag ser
jag är rädd för det jag inte ser jag är som ett barn som tror att
världen försvinner när han blundar och jag är rädd för att
du inte ska finnas kvar när jag öppnar ögonen igen


Nu är den tiden på året då
jag går runt på öde stränder
med radio dept. i lurarna
sätter mig på träbänkar som byggdes
på den tiden då det fortfarande byggdes träbänkar
sätter mig och väntar på en båt som ska föra mig över dom stora haven
sätter mig och väntar på en båt som aldrig kommer
för det är bara en pissjö sitter kvar ändå och
väntar på att någon ska få syn på mig
tro att jag är på väg att ta självmord och
komma springande till undsättning
kasta sig runt halsen på mig och skrika
Gör det inte!
Gör det inte!
jag lovar jag ska älska dig
för evigt
eller i alla fall en liten stund
men inget sånt händer för
sånt händer ju bara på filmHELLO?
CAN ANYONE HELP ME?
I'M FUCKING DYING OVER HERE!

Nähä skit i det då.


Det räcker tydligen inte ens med att vara en känslig poet
för att folk ska bry sig
så jag går hem och kokar makaroner istället.

Donnie Darko

Kom bara att tänka på vilken fantastisk film det är. Måste se om den snart. Googlade lite och hittade dessa fantastiska konversationer:
Donnie aims the crosshairs on Smurfette's head. He pulls the
trigger. Smurfette falls over.

RONALD      Wicked.

SEAN            No more fuckin' for her.

RONALD      Smurfette doesn't fuck.

SEAN            Bullshit. Smurfette fucks all the other
                       smurfs. That's why Papa Smurf made her,
                       'cause the other smurfs were getting too
                       horny.

RONALD      Not Vanity. He's a homo.

Blam! A bottle shatters.

SEAN            Then she fucks 'em all while Vanity
                       watches. And Papa Smurf films it.

Ronald takes another sip of Night Train... followed by another dry
heave. Blam! A bottle breaks.

DONNIE        First of all... Papa Smurf didn't create
                       Smurfette. Gargamel did. She was sent in
                       as Gargemel's evil spy, with the intention
                       of destroying the smurf village. But the
                       overwhelming Goodness of the Smurf Way of
                       Life transformed her into the Smurfette
                       we all know and love. And as for the whole
                       gang-bang scenario... it just couldn't
                       happen. Smurfs are asexual. They probably
                       don't even have reproductive organs down
                       there under those little white pants. The
                       only reason they exist is because of
                       magic spells and witchcraft... which is
                       all a bunch of bullshit if you ask me.
                       (beat)
                       That's what's so illogical about the
                       smurfs... what's the point of living if
                       you don't have a dick?

Donnie aims the gun... pulls the trigger. Blam! A bottle breaks.

RONALD      Dammit, Donnie! Why do you always
                      gotta get all smart on us!


och den här (som jag har stulit från en annan blogg men skitsamma):

- she was just standing there in the middle of the road, frozen. So I got out of the car and I walked over to her to seee if she was okay? and she leaned over and whispered in my ear?
- what did she say..?
- you know I think frank wants me to go talk to her. The last time I was him he asked me if I knew anything about time travel. And she wrote a book on it so it can?t be a coincidence right?
(pause)
- Donnie what did Roberta sparrow say to you?
- She said that every living creature dies alone
- How did that make you feel?
- It reminded me of my dog Callie. She died when I was eight and she crawled underneath the? the porch.
- To die?
- To be alone.
- Do you feel alone right now
- Ah? I don?t know. I mean I?d like to believe I?m not but I just? I?ve just never seen any proof so I just don?t debate it anymore. You know it?s like I could spend my whole life debating it over and over a thousand times so I just don?t debate it anymore? (laughs) it?s absurd.
- The search for god is absurd?
- It is if everyone dies alone.
- Does that scare you?
- I don?t want to be alone.


Fördomar

Det har gått ett dygn sen Alliansen vann valet. Jag känner mig fortfarande ledsen och besviken men det är inte mycket att göra åt. Nästa val får ni rösta på Thunder Party istället, mitt och Marias nystartade parti. Vi lovar fred, glädje och små knappar som det står "I love Edinburgh" på till alla.  Partiprogram kommer inom kort.
Men något som är ännu värre än att alliansen vann och som jag verkligen inte kan smälta är att Sverigedemokraterna fick så jävla mycket röster. Tack och lov kom dom inte in i riksdagen i alla fall, men tredje största partiet i Landskrona! Och de kommer få in folk i åtskilliga kommuner, Karlstad bl.a. Herregud, vart fan är vi på väg egentligen.
Kollar på musikministeriet på svt. Dom snackar om "kvinnligt" och "manligt" inom musiken. Ett flertal personer som jobbar på olika reklamradiokanaler hävdar att det finns specifik kvinnlig och manlig musik. Dom gör också ett test som ska bevisa det. Det intressanta är dock när dom frågar en reklamradiosnubbe vad det kan bero på, han svarar: "Nej... det vet jag inte. Vi gör ju bara undersökningar..."
Kanske kan det vara så att han innerst inne vet att det är han och hans kollegor som hjälper till att skapa dom här fördomarna. Genom att bara spela artister som har funnit sig i dom här könsrollerna visar dom tydligt för lyssnarna hur det ligger till. Om dom vågade spela ett band som till exempel Sahara Hotnights (inte för att jag har så mycket till övers för Sahara Hotnights men dom vågar ju i alla fall vara självständiga) kanske dom skulle kunna bryta dom här könsmönstren.
Just det, jag glömde, dom spelar ju Pink. Och hon är ju såååå cool och självständig. Fan vad jag hatar Pink.

Ibland känns det som jag har vaknat upp i en värld där det plötsligt är helt naturligt och självklart att invandrare inte får några jobb och att kvinnor ska stå och se söta ut. Eller drömmer jag bara?

Saker som gör mig glad!

Något som inte gör mig glad är att jag skrev det här inlägget en gång och sen försvann allt.... Ja ja, det här är så viktigt så jag gör ett nytt försök:

1. Erlend Öye - Jag har aldrig lyssnat så mycket på vare sig Kings of Covenience, Whitest Boy Alive eller något annat Erlend Öye-relaterat. Men jag såg honom två gånger i somras och båda gångerna såg jag hur otroligt glad han verkade vara över att stå på en scen och hans glädje smittade av sig. Dessutom gillar jag att han ser så väldigt nördig ut. Om ni inte håller med mig, kolla på den här videon:
http://www.youtube.com/watch?v=2iDNMUtw_CQ

2. 100 Höjdare - Sveriges skönaste personer - Jag har skrattat åt Fredrik och Filip förut. Men från att ha varit ganska plumpa och skadeglada (Ursäkta röran osv.) har dom gått till att göra mer varma program. Trots att personerna dom intervjuar i programmet verkligen är speciella så verkar ändå dom flesta vara snälla, men egensinniga, människor. Repotaget om dom två gubbarna som byggde världens största modelljärnväg var något av det finaste jag har sett på tv. Ibland önskar jag att det fanns fler orginal, vad mycket roligare vardagen skulle bli!

3. Roberto Benigni - Oavsett om man ser honom i "Livet är underbart" (en av världens bästa filmer), "Down By Law", "Coffee and Cigarettes" eller när han hoppar runt och kramar om folk på oscarsgalan så smittar alltid hans glädje av sig. Ett fantastisk karismatiskt enegiknippe och en av vår tids bästa skådespelare.

4. Svart Katt,  vit katt - Emir Kusturica är alltid bra. "Svart katt, vit katt" kanske inte har samma djup som "Zigenarnas tid" eller "Underground" men den är anarkistisk, absurd och underbart rolig. Och varje gång jag ser den vill jag bli zigenare och spela balkanblås och dansa på borden nätterna igenom.

5. The Luckiest Guy On The Lower East Side - En låt från Magnetic Fields mästerverk "69 Love Songs". Kanske en av dom 25 bästa låtarna någonsin. I alla fall finns det få låtar som jag blir så glad av att höra. Lyssna!
http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=B05FA50A54193681

6. Fred Astereo - Jag såg honom på Pop Dakar i Stockholm för ett litet tag sen. Fantastisk underhållare. Påminner en del om ett annat komiskt geni nämligen Jonathan Richman. Ni kan lyssna på låtar på 
http://www.fredastereo.com/ men egentligen bör han nog ses live för att komma till sin fulla rätt.

7. Carl Barks och Don Rosas Kalle Anka - 90% av alla Kalle Anka-serier som görs idag är skräp; tråkigt tecknade, dåliga skämt och en story som använts tusen gånger förut. Men som med det mesta annat finns det ju undantag. Don Rosas svit om Farbror Joakims Liv är ett bra exempel. Don Rosa verkar i den bäste Ank-tecknaren någonsin nämligen Carl Barks fotspår. Hos dessa personer kan man se att det finns en berättarglädje och en förkärlek till figurerna bakom rutorna. Och det är betydligt mer än man kan säga om dom flesta Kalle Anka-tecknare.

8. Magic Numbers - Forever Lost
Fantastiskt band, fantastisk video: http://www.youtube.com/watch?v=s29S51KSbiQ
(ledsen för att jag inte fick se dom på emmaboda)

9. HOLY SHIT! What else can I say?
http://www.youtube.com/watch?v=qAmljaj5stA&search=i%20will%20survive%20jesus%20version

10. Slutligen en klassiker! Nämligen Monthy Pythons "Meningen med livet". Till skillnad från den något överskattade "Life of Brian" kan man se om "Meningen med Livet" och fortfarande tycka att vissa sketcher är fantastiskt roliga.  
   

Artister jag aldrig sett live men måste se innan jag dör

1. Bob Dylan (trots att jag är ganska övertygad om att jag skulle bli besviken)

2. Bright Eyes
3. Tom Waits
4. Regina Spektor
5. Jens Lekman
5. Sigur Ros 
6. Magnetic Fields
7. Anthony & The Johnsons
8.  Rolling Stones
9. Kevin Rowland
10. Brian WilsonBABY WE WERE BORN TO RUN!!!

Pensionspaket i min hall och i min hals
som ett "Välkommen hem"
som ett "Här ska du bo" som ett
"Här är ditt liv" och som ett
"När ska du dö?"

Jag lovar jag var inte beredd på det här
jag var inte beredd på besvär
jag var inte beredd på att bli kär
jag var inte beredd
för jag är
bara
ett
barn

Jag är ju bara ett barn och
jag vill sitta kvar på golvet vill
stapla cd-skivor i högar vill
bygga murar av musik och poesi vill
mura in mig i ett hörn och
aldrig aldrig behöva se någon i ögonen

jag vill skaka av mig alla måsten
som jag skakade på huvudet när du frågade
om det var jag som hade gjort det jag
lovar det var inte jag
det var inte jag
det var inte jag
det var inte jag okej
det kanske var jag det
är mycket möjligt att
det var jag men jag upplevde det inte så och
vem har sagt att din verklighet är bättre än min
vem har sagt att verkligheten alltid är verklig
och vad hände med tanken som räknas

?

Jag vill sitta kvar här och bygga legotorn
och flyga in med flygplan
Brrrrrrr.........KRASCH!!!
för jag måste förminska verkligheten för att den ska bli verklig
jag måste bygga hela världen i mitt rum för att kunna se den måste
skriva ner den på ett papper för att förstå den och
innan jag vågar gå ut genom dörren och se världen i ansiktet
måste jag få stå framför spegeln och göra grimascher varje morgon
måste få öva lite först
måste få kasta bort ett liv först
för jag har ändå fem extraliv

Jag föddes inte bara för att leva för att dö en dag
och du föddes inte till att sitta still på någon dammig piedestal
'cause tramps like us
Baby we were born to run
med ett knyte på axeln
händerna i fickorna
och solsken i blicken
så ska vi dra ut i världen
så ska vi krossa haven
så vi ska krossa alla cynismer
alla bitterheter
alla människor som en gång i tiden
trodde att världen var en vacker plats
men som fick ett jobb och ett barn
och ett pensionspaket på hallmattan
som tröttnade och bara sitter still och säger
"Been there, done that"
men vad har ni egentligen sett?
om ni fann världen så tråkig att ni tröttnade på den
var har ni varit?
vad har ni sett?
jag vill veta bara så jag
slipper hamna där

Kom igen Gud
ge mig en vibration
jag är en fyr i en värld
utan slutstation
jag har
ett vykort från USA
en dag ska jag ta mig dit
en dag ska jag resa ett cirkustält
vid mississippis skitigaste strand
som nybyggarna tog sina första spadtag
så ska jag stå där och blicka ut över
the land of hope and dreams and happy meals
en dag ska jag dit
jag har en bibel som jag aldrig läst och
jag har tusen frågor i mitt huvud
tror du på Gud?
tror du på jesus?
tror du på ett liv efter döden?
och jag svarar:

Ja,
jag tror på kärlek.

Och jag skiter i om dom finns
det är ju inte det som är det viktiga
det är aldrig det som är det viktiga
tänk om vi bara är djur och allt är lögn
då kanske det var viktigare att jag åt en kexchoklad idag
och tyckte att den var god än
att jag läste dom där papprena om pensionssparande

Fan
jag är bara ett barn men
snart världen ska jag
se dig i ögonen
spotta dig i ansiktet
bli hånad, bränd och blåst
landa på alla fyra
resa mig
gå vidare

och rycka på axlarna.

Det tänkande djuret

Scenario:

Det är lördagkväll.
Du sitter ensam i ett hörn, på en stol vid ett bord på en nattklubb i valfri svensk stad och undrar vad du gör där. På dansgolvet spelas  Usher och Pussycat Dolls på väldigt hög volym. Ibland sätter DJ:n på en låt med Carola eller Gyllene Tider. Då dansar alla, skriker och vevar med armarna i luften som besatta. Du undrar varför ni inte kunde ha stannat kvar på förfesten där det 
1) spelades bra musik
2) var trevligt folk
3) spriten var gratis
 
För att ingen ska tro att du är ensam reser du dig och går bort till baren och köper en öl. Sen går du fram till några du känner. Du skriker för att göra dig hörd, men det är ändå ingen som lyssnar på dig. Efter ett tag ger du upp. Du dansar en stund, inte för att du vill men för att du inte har något annat att göra. Plötsligt skäms du lite för att du står och dansar till äcklig svennediskomusik. Du går bort till baren och köper en öl till. Du blir ännu fullare än du redan är. Du tänker att du kanske skulle våga gå och fram och stöta på  en vacker person av det andra könet. Det gör du inte. Istället går du tillbaka till baren och köper en öl till. Sen känner du att du måste gå på toaletten. Eftersom du inte klarar av att pissa bredvid en massa andra män som står och glor på dig står du och väntar på att den enda toaletten ska bli ledig. Det blir den inte. Det är säkert något fyllo som har låst in sig och somnat där inne. Du ställer dig i ett hörn av pissoaren och lyckas till slut uträtta ditt behov. Du tvättar händerna och går ut igen.
Du går tillbaka till dina vänner och försöker återigen göra din röst hörd. Det går inte så bra den här gången heller. Du ser en tjej som du varit intresserad av ett tag. Skrikandes frågar du om hon vill följa med och sätta sig på uteserveringen ett tag. Till din stora förvåning nickar hon och ni går ut. Utanför är musiken lite lägre, ni slår er ner vid ett bord. Du pratar fort och osammanhängande om musik och om film och om din uppväxt och om plugget och om framtiden och om om om... Hon skrattar lite åt dig. Du låter henne inte säga så mycket men varje gång hon gör det nickar du som en idiot. Du frågar henne om hon vill följa med till baren så kan du bjuda på en drink. Hon säger att hon tyvärr måste gå tillbaka till sin pojkvän. 
Besviken sitter du kvar en stund och förbannar din olyckliga stjärna. Sen går du in igen och tar en till öl. Plötsligt stänger dom. Alla trängs för att komma först till garderoben. När du till slut lyckats ta dig ut försöker du hitta dina kompisar men dom har försvunnit. Du köper en hamburgare med extra allt på. Efter att du har ätit den känner du dig lite illamående. Eftersom bussarna har slutat gå får du till slut tag på en taxi och åker hem ensam. Taxametern blir dyrare än du trodde men du kan inte göra något annat än att betala.
När du kommer in i din tysta, mörka lägenhet känner du för att slå sönder något. Men det gör du inte. Vad skulle det tjäna till? Dessutom sover ju grannarna. 
Nästa morgon vaknar du och känner dig som att du har blivit överkörd och hjärnlobotomerad. Du ligger kvar i sängen halva dagen, till slut orkar du ta dig upp och äta lite frukost. Sen går du och lägger dig igen. Du intalar dig själv att det inte var värt det och att du aldrig mer ska göra samma sak igen. 

Det går en vecka. Det blir lördagkväll. Du sitter ensam i ett hörn, på en stol vid ett bord på en nattklubb i valfri svensk stad och undrar vad du gör där...
       

Elitism kontra värderelativism

Det har varit en mycket trevlig helg i Stockholm. Jag har varit på bob hund och Pop Dakar och träffat David och Niklas. Men nu är jag tillbaka i Karlstad igen. Idag hade jag första föreläsningen på Kulturvetarprogrammet (egentligen var introduktionen i fredags, men jag skippade den och drog till Stockholm istället).

Vi ska börja med något så flummigt som ?Kulturbegreppets kulturhistoria?. Vilka värderingar vi lägger i ordet kultur och de olika betydelser det faktiskt kan ha. Sen snackade vi en del om värderelativism också. När man diskuterar kultur vill man ju gärna undvika att verka elitistisk och därför kan man dra fram floskler som ?det finns ingen som kan avgöra vad som är bra och dålig kultur, det är bara olika åsikter.? Jag har säkert sagt det själv någon gång, men vår föreläsare visade att man är ute på rätt djupt vatten om man säger så. Om man skulle det överföra till andra områden skulle det genast bli rätt absurt. T.ex. ?Jag tycker det är fel att döda, men det är ju bara min personliga åsikt.?

Även om det inte finns något sånt som god smak så finns det bra och dålig kultur. Dålig kultur väcker inga känslor. Så enkelt är det. Det har ingenting med tekniskt kunnande att göra, kultur handlar helt enkelt om att kunna förmedla en känsla. Sen behöver inte känslan vara den som konstnären/artisten avsåg, det är kanske t.o.m. intressantare om det inte är det.
Givetvis fungerar vi människor olika och givetvis behöver inte saker som jag förhåller mig känslokall till betyda samma sak för andra. Men vi fungerar ändå relativt lika och därför tycker jag inte att det är fel att en kritiker ska kunna avgöra om någonting är bra eller dåligt.

Jag skulle kunna prata länge om det där. Men jag orkar inte. Raskt över till politik. Snart är det val, hej och hå. Det ska bli väldigt skönt när det är klart så man slipper lyssna på alla jävla löften och slipper se inställsamt leende politikeransikten vart man än vänder sig.
När jag kom hem idag låg det partireklam från Sverigedemokraterna innanför brevinkastet. Jag skummade igenom det och undrade hur långt jag skulle behöva läsa innan jag stötte på ordet ?anpassning?. Det dröjde inte särskilt länge, jag knycklade ihop det och slängde det bland soporna. Vem tror ni att ni försöker lura egentligen?
Något annat som stör mig är den här bullshiten om ?nya moderaterna?. hur når man framgång i ett val? Jo man snor givetvis det ledande partiets löften och ändrar dom marginellt så ingen ser någon skillnad. Ni får gärna tycka som ni tycker men ni kan väl i alla fall stå för vad ni är. Apropå moderaterna så frågade läraren vid ett tillfälle idag hur vi definierar ?anti-kultur?. En kille räckte upp handen och sa ?Fredrik Reinfeldt?. Det tyckte jag var kul.

Det ringde en snubbe från Miljöpartiet i Hagfors precis och tyckte att jag skulle vara med när dom har något torgmöte i Hagfors på lördag. Eftersom han hade luskat ut att jag hade med Torfolk Gård att göra också föreslog han att jag kunde ta med lite grönsaker också. Jag tackade ja till att komma i alla fall, men det där med grönsakerna får vi väl se. Jag måste ju engagera mig lite i alla fall, nu när jag ändå har gått med i Grön Ungdom.

Det verkar vara en mycket bra och disskusionsglad klass och en bra lärare. Imorgon ska vi ha någon ?Lära-känna-varandra-fest?. Vi ska sitta nere vid vattnet och dricka öl, det kommer säkert bli trevligt.

Istället för ett liv: förvirring

Vad? Konsert med bob hund
Var? Debaser Medis i Stockholm.
När? 1/9 2006
Hur? Fem meter upp i luften!


Om man mäter hur bra en konsert är i hur svettig man är efteråt så är det här den bästa konserten jag har varit på. Nu är det ju inte bara det som räknas, tycker jag i alla fall, men hur man än väljer att se på det så var bob hunds första spelning på nästan tre år otroligt bra.

Kön ringlade sig lång på medborgarplatsen den här fredagskvällen och det sägs att det var många som inte kom in. Men av dom kanske drygt femhundra personer som kom in tror jag inte att det var många som gick därifrån besvikna. Strax efter elva dras äntligen det röda draperiet isär och in kliver Thomas Öberg och Jonas Jonasson som ensamma inleder med "En rikedom av sandkorn".  Sen blir det en stark blandning av gamla hits, två nya låtar och kanske några mindre kända låtar.
Impulserna, ögonblickets styrka har alltid varit bob hunds starkaste sida. Och det är därigenom som dom undviker att bli en parodi på sig själva. Ingen vet vad Thomas Öberg kommer hitta på härnäst, antagligen vet han det inte själv heller. Ett fantastiskt, antagligen helt oplanerat ögonblick är när någon i bandet börjar spela på fel låt och Thomas säger:
"Nej, vi kan tydligen inte enas i bandet. bob hund har splittrats!" Sen går dom snabbt av scenen. Tio sekunder senare kommer dom upp igen och Thomas säger stolt att bob hund har återförenats igen.

Trots att allt fokus oundvikligen  hamnar på "rock-Thomas" när dom spelar eftersom han slänger sig ut i publiken, klättrar upp på högtalare, stoppar in mikrofonen innanför byxorna, skriker i en trafikkon osv. så är bob hund verkligen ett band. Ett band som skulle förlora något viktigt om en sjättedel byttes ut. Men efter tretton år tillsammans utan några medlemsbyten tror jag i och för sig inte att det kommer att ske. Alla i bandet verkar oerhört spelsugna och samspelta ikväll, ibland hörs Jonas Jonassons synt lite dåligt, vilket är synd eftersom jag tycker det är en av dom viktigaste ingridienserna i bandet.
  Jag undrar vad dom som inte lyssnar så mycket på bob hund ser? Om dom bara ser en pajas som brölar på skånska. Givetvis är det mycket humor i bob hund. Men samtidigt är all humor på fullaste allvar. När Thomas säger "Vi spelar folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk" (som en av de nya låtarna också heter) så är det mer än bara en ordlek., det definierar faktiskt precis vad bob hund handlar om.
Redan efter tredje låten, som förövrigt är deras kanske allra bästa "Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem men det gör jag; tror jag" säger Thomas att konserten är slut. Resten är extranummer. det har väl blivit lite av bob hunds signum att spela många extranummer och jag tror dom hinner gå av scenen fyra-fem gånger innan konserten är slut på riktigt. Efter att ha spelat "Nu är det väl revolution på gång?!" och "Istället för musik: förvirring" så samlas bandet i en klunga och diskuterar vilken låt dom ska avsluta med. Valet faller lite oväntat på "Hörlurar". Men eftersom man alltid väntar sig det oväntade när man ser bob hund så är det med andra ord ganska väntat...