Elitism kontra värderelativism

Det har varit en mycket trevlig helg i Stockholm. Jag har varit på bob hund och Pop Dakar och träffat David och Niklas. Men nu är jag tillbaka i Karlstad igen. Idag hade jag första föreläsningen på Kulturvetarprogrammet (egentligen var introduktionen i fredags, men jag skippade den och drog till Stockholm istället).

Vi ska börja med något så flummigt som ?Kulturbegreppets kulturhistoria?. Vilka värderingar vi lägger i ordet kultur och de olika betydelser det faktiskt kan ha. Sen snackade vi en del om värderelativism också. När man diskuterar kultur vill man ju gärna undvika att verka elitistisk och därför kan man dra fram floskler som ?det finns ingen som kan avgöra vad som är bra och dålig kultur, det är bara olika åsikter.? Jag har säkert sagt det själv någon gång, men vår föreläsare visade att man är ute på rätt djupt vatten om man säger så. Om man skulle det överföra till andra områden skulle det genast bli rätt absurt. T.ex. ?Jag tycker det är fel att döda, men det är ju bara min personliga åsikt.?

Även om det inte finns något sånt som god smak så finns det bra och dålig kultur. Dålig kultur väcker inga känslor. Så enkelt är det. Det har ingenting med tekniskt kunnande att göra, kultur handlar helt enkelt om att kunna förmedla en känsla. Sen behöver inte känslan vara den som konstnären/artisten avsåg, det är kanske t.o.m. intressantare om det inte är det.
Givetvis fungerar vi människor olika och givetvis behöver inte saker som jag förhåller mig känslokall till betyda samma sak för andra. Men vi fungerar ändå relativt lika och därför tycker jag inte att det är fel att en kritiker ska kunna avgöra om någonting är bra eller dåligt.

Jag skulle kunna prata länge om det där. Men jag orkar inte. Raskt över till politik. Snart är det val, hej och hå. Det ska bli väldigt skönt när det är klart så man slipper lyssna på alla jävla löften och slipper se inställsamt leende politikeransikten vart man än vänder sig.
När jag kom hem idag låg det partireklam från Sverigedemokraterna innanför brevinkastet. Jag skummade igenom det och undrade hur långt jag skulle behöva läsa innan jag stötte på ordet ?anpassning?. Det dröjde inte särskilt länge, jag knycklade ihop det och slängde det bland soporna. Vem tror ni att ni försöker lura egentligen?
Något annat som stör mig är den här bullshiten om ?nya moderaterna?. hur når man framgång i ett val? Jo man snor givetvis det ledande partiets löften och ändrar dom marginellt så ingen ser någon skillnad. Ni får gärna tycka som ni tycker men ni kan väl i alla fall stå för vad ni är. Apropå moderaterna så frågade läraren vid ett tillfälle idag hur vi definierar ?anti-kultur?. En kille räckte upp handen och sa ?Fredrik Reinfeldt?. Det tyckte jag var kul.

Det ringde en snubbe från Miljöpartiet i Hagfors precis och tyckte att jag skulle vara med när dom har något torgmöte i Hagfors på lördag. Eftersom han hade luskat ut att jag hade med Torfolk Gård att göra också föreslog han att jag kunde ta med lite grönsaker också. Jag tackade ja till att komma i alla fall, men det där med grönsakerna får vi väl se. Jag måste ju engagera mig lite i alla fall, nu när jag ändå har gått med i Grön Ungdom.

Det verkar vara en mycket bra och disskusionsglad klass och en bra lärare. Imorgon ska vi ha någon ?Lära-känna-varandra-fest?. Vi ska sitta nere vid vattnet och dricka öl, det kommer säkert bli trevligt.

Kommentarer
Postat av: Niet

Hej! Bokmärkt sidan. Ska läsa framöver. Kul att du tittade in på min blogg!:)

Postat av: Niet

Nu har jag läst! Intressant! "Det har ingenting med tekniskt kunnande att göra, kultur handlar helt enkelt om att kunna förmedla en känsla." Det var bra du får gärna skriva mer sånt! Lite vänskaplig kritik då så tycker jag texten skulle tjäna på om texten var större, lättare att läsa då. Men det är en fin blogg. Jag kommer attt återvända! See Ya!:)

2006-09-06 @ 00:22:56
URL: http://artsandmusic.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback